Cezaevleri genel nüfustan 23 kat hızlı büyüyor

BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün TBMM İnsan Hakları Komisyonu Raporu’na koyduğu muhalefet şerhine göre, Türkiye’deki cezaevleri genel nüfustan 23 kat hızlı büyüyor…

Şanlıurfa E Tipi kapalı Cezaevi’nde 13 mahkûmun yanarak hayatını kaybettiği olaya ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun kabul ettiği rapora konulan muhalefet şerhi Türkiye’deki cezaevi gerçeğini gözler önüne serdi.

Şanlıurfa’daki yangına zamanında müdahale edilmediğini belirten Kürkçü, Türkiye’deki cezaevlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Türkiye’nin ceza ve infaz genel rejimi bugünkü durumuyla başlı başına bir sistematik işkence ve insanlık dışı muamele rejimidir. Rapor ise üstü kapalı ifadelerle Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki vahim olayın bu bağlama tam olarak yerleşmekte olduğunun anlaşılmasını önlemektedir. Bu durum son 10 yıl içinde cezaevleri nüfusundaki artış ile Türkiye nüfusundaki artış oranlarının karşılaştırılmasıyla anlaşılabilir. Türkiye’nin 2002’de 69 milyon 875 bin olan nüfusu, 2012’de yüzde 9,13 artışla 74 milyon 724 bin 269 kişi oldu. Oysa Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü istatistiklerinin de gösterdiği gibi 2002’de 59 bin 429 olan toplam cezaevi nüfusu 31 Mayıs 2012’de yüzde 230 artışla 125 bin 100’e yükselmişti. Cezaevleri nüfusunun genel nüfustan 23 kat hızlı büyüdüğünü gösteren bu yalın sayısal karşılaştırma bile Türkiye’deki ceza ve infaz rejiminin gelişmesindeki anormalliği yansıtmaya yeter.”