Beşir Atalay: 'Bütün enstrümanların kullanılacağı entegre bir çözüm üzerindeyiz'

NTV’de canlı yayına katılan Beşir Atalay Diyarbakır Emniyet Müdürü’nün açıklamalarına ilişkin soruya “herkes kendi işini yapsın” diyerek cevap verdi. "Kürt meselesinde entegre bir strateji üzerindeyiz” diyen Atalay, Suriye sınırında tampon bölge oluşturulmasına Türkiye’nin tek başına karar veremeyeceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"Bürokratlar kendi işini yapsın"
Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in açıklamalarına ilişkin konuşan Atalay, “Bazen işin yöntemi özünün önüne geçer. Bölgeye gönderdiğimiz bürokratlar konusunda hassas davranıyoruz. Vatandaşlarımızın güveni kazanmasını istiyoruz. Bürokrat daha çok uygulamayla meşgul olmalıdır. Bürokratlar, siyasetçi üslubuyla konuşmamalıdır. Siyasetçi kendi işini, bürokrat da kendi işini yapacak” dedi.

Atalay, Güven'in görevden alınıp alınmayacağı sorusuna, ''İşin o boyutuna pek kafa yormuş değilim'' cevabını verdi.

"Bütün enstrümanları kullanırız"
Kürt meselesine ilişkin açıklamalarda da bulunan Beşir Atalay hükümet olarak cesaretli adımlar attıklarını ancak daha önce yürütülen müzakerelerin ''birileri tarafından sabote edildiğini'' savundu. Sonuç almak adına gerekirse yeniden risk almaktan kaçınmayacaklarını söyleyen Atalay, “Bütün enstrümanlar bizim için önemli, hepsini kullanabiliriz. Fayda getirecek bütün enstrümanlar eğer ihtiyaç varsa kullanırız. Entegre bir strateji üzerindeyiz” dedi.

“Görüşme için somut bir şey diyememem ama üzerinde çalışıyoruz” şeklinde konuşan Beşir Atalay, geçmişi iyi değerlendirdiklerini savunarak geleceğe dair tedbirli davrandıklarını söyledi.

"Barzani'den beklentilerimiz var"
“Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gündemimizde yok” diyen Atalay, Türkiye'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden de beklentileri olduğunu söyleyerek, ''Türkiye, bu konulara büyük bakıyor. Kin ve düşmanlıklar üzerinden süreci yürütmek istemiyor. Hiçbir ülke komşusuna terör götüren oluşumları koruyamaz, korumamalı. Onları oradan çıkarmalı'' ifadelerini kullandı.

"Anadilde savunma hakkına ilişkin düzenleme yapacağız"
Başbakan Yardımcısı Atalay, hükümetin Kürt meselesinde çok önemli adımlar attığını savunarak, bu konuda yeni adımlar atacaklarını söyledi.

Kültürel hak ve demokratik haklar konusunda yasal düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını kaydeden Atalay, anadilde savunma hakkına ilişkin kimi düzenlemeler için idari tasarrufların yeterli olduğunu söyledi. Bu konudaki haksızlıkları, hukuksuzlukları ve baskıları ortadan kaldıracaklarını öne süren Atalay, "Türkiye özgürlükler ülkesi olacak” şeklinde konuştu.

"Putin ziyaretini niye erteledi bilmiyorum"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretinin ertelenmesinin nedenini bilmediğini söyleyen Atalay, bunun Suriye konusuyla irtibatlandırılmasının doğru olmayacağını ileri sürdü.

"Tampon bölge tek başına karar verebileceğimiz bir şey değil"
Beşir Atalay, Suriye içinde bir tampon bölge oluşturulmasının, uluslararası camiayla birlikte yürütülebilecek bir çalışma olduğunu, Türkiye'nin kendi başına böyle bir iddiasının mümkün olmadığını, ancak İçişleri Bakanlığı’na bağılı yeni bir entegre sınır yönetimi çalışmasının sürdüğü açıklamasında bulundu.

Suriye’yle temasın kurulması gündemde olmadığını söyleyen Atalay, Türkiye’deki sığınmacı sayısının 100 bine yaklaştığını kaydetti.

(soL-Haber Merkezi)