Belediyeler yasa tasarısına muhalefetten tepki

Belediyeler Yasa Tasarısı’na MHP’li Korkmaz “Oslo ürünü” olarak tanımlayıp karşı çıkarken CHP’li Güler, tasarının idari federalizmin yolunu açacağını savundu. BDP'li Önder ise tasarıya "insan fıtratına uygun değil" diyerek karşı çıkarken, diğer muhaliflerin Kürtler üzerinden karşıtlık yaratmasını eleştirdi.

13 ili büyükşehir kapsamına alan Belediyeler Yasa Tasarısı görüşmelerine TBMM İçişleri Komisyonu’nda AKP Mardin Milletvekili Muammer Güler başkanlığında bugün devam edildi.

Tasarının görüşüldüğü Alt Komisyon’un Başkanı Mehmet Ersoy düzenlemenin ana unsurlarına dokunmadıklarını belirtti. Ersoy, Yatırımları İzleme ve Koordinasyon Merkezi'nin İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir başkanlığa dönüştürüldüğünü ve yeni ilçe sayısının 24’ten 23'e indirildiğini söyleyerek Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Altınoluk Beldesi’nin ilçe olmasından vazgeçildiğini belirtti.

Güler: “Tasarının idari federalizmin yolunu açacağı kanısındayız”
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler tasarının idari federalizmin yolunu açacağı kanısında olduklarını söyleyerek, köy tüzel kişiliğinin kaldırılmasıyla yayla, orman ve maden alanlarının küresel sermayenin talanına açılacağını savundu.

Güler tasarının AKP’nin başkanlık sistemi projesi olduğunu iddia ederek şunları kaydetti:

“Başkanlık sistemlerinde bakanlık yoktur. Bakanlıkların kendi tüzel kişilikleri olmadığı için valilik ve kaymakamlıkların da tüzel kişiliği yoktur. Başkanlık sistemi, yerinden yönetimi dayatır. Bu tasarı, valilik ve kaymakamlıkları yok etmiyor ama alanlarını daraltıyor.”

Korkmaz: “MHP Oslo ürünü bu tasarıya karşıdır”
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, tasarıda “hiç girilmemesi gereken konuların tartışmaya açıldığını” savunarak “MHP devletin üniter yapısını bozacak, PKK'nin siyasi hedefi olan, Oslo ürünü bu tasarıya karşıdır” şeklinde konuştu.

Önder’den muhalif komisyon üyelerine eleştiri
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise tasarıya muhalif vekilleri tasarıya Kürtler üzerinden karşı çıkmakla eleştirdi. Tasarının insan fıtratına, ortak iyilik kavramına uygun olmadığını savunan Önder, “muhalefeti bu düzenlemeye karşı dikmek için illa 'Kürtler bundan fayda görecek' demek lazım. Bu nasıl diken batmasıdır” şeklinde konuştu.

(soL - Haber Merkezi)