Başsavcıyla AKP’den “laiklik” tartışması

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın “Laiklik gündemden düşürülüyor” sözlerine, AKP’den “Laiklik Cumhuriyet’in sigortasıdır” yanıtı geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, laikliğin gündemden düşürüldüğünü savundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 17. Onur Günü dolayısıyla Yargıtay Büyük Genel Kurul Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Yalçınkaya, sözlerine Türkan Saylan'ı anarak başladı.

Yalçınkaya, konuşmasında "Muhafazakar partiler öne çıktıkça, laikliğin gündemden düşürüldüğü görülmektedir" dedi. Yalçınkaya'nın bu sözlerine AKP'dan yanıt geldi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti'nin sigortasıdır. AKP olarak buna inandık, bu inançla kurulduk ve bugüne kadar da bu inançla geldik ve bu inançla da hizmet ediyoruz.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın hukuki değerlendirmeler yapmasının doğal olduğunu belirten Bozdağ, "Ama yargı mensuplarının siyasal içerikli değerlendirmeler ve analizler yapması ve bir siyasi parti genel başkanı gibi konuşması, her şeyden önce kendilerine ve kurumlarına zarar verir. Çünkü siyasi değerlendirmeler ve analizler yapmak, yargı görevi yapanların değil, siyaset yapanların işidir" dedi.

Bozdağ şunları söyledi: "Görülen davalarla ilgili pek çok eleştiri yapan siyasilere, hatta savcıları darbe yapmakla suçlayan, yargıyı taşeronlukla suçlayan siyasiler oldu. Gönül isterdi ki Cumhuriyet savcılarına ve yargıya yapılan bu haksız ithamlar karşısında onların hakkını hukukunu savunan bir açıklama yapılsaydı daha iyi olurdu. Ama yapılmadı. Bu, bazılarının yargıya her türlü saygısızlığı yapması konusunda imtiyazlı bir konumu mu var sorusunu akla getiriyor."