Başbakan olmasa ne gam?

Bugün Resmi Gazete’ de dört Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile biri Ankara, öteki Konya Büyükşehir belediyelerinin olmak üzere iki taşınmaz satış ihalesi kararı yayımlandı.

Kadir Sev

Biz Türkiye Cumhuriyetinde bir Başbakan olup olmadığını boş yere tartışıyoruz. Devlet hizmeti kesintisiz sürüyor. Bugün Resmi Gazete’ de dört Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile biri Ankara, öteki Konya Büyükşehir belediyelerinin olmak üzere iki taşınmaz satış ihalesi kararı yayımlandı.

Özelleştirme Yüksek Kurulunun kararları ile tta Gayrimenkul A.Ş.’nin Konya Çatalhöyük Mahallesindeki 51.3 dönüm taşınmazının 1.800.000.- TL bedelle Zentar Tarım Ürünleri şirketine aynı yerdeki 12.8 dönüm taşınmazının ise 1.620.000 TL bedelle konfor gayrimenkul şirketine satılması kararları onaylandı. Biliyorsunuz TEKEL, tütün ve içki birimleri parçalara dağıtılarak yabacılara satılmıştı. Şimdi tta Gayrimenkul olarak Devletin taşınmazlarının satışı işiyle uğraşıyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ihale ilanında ise 4 Eylül günü yapılacak ihale ile Mamak Mutlu ve Çankaya Ayrancı mahallelerindeki 16 konutun satılacağı belirtiliyor. 95 ile 120 m² büyüklüğündeki konutlara 65 milyon ile 170 milyon lira arasında değer biçilmiş. Yanlış okumadınız, sözgelişi Mamak Mutlu mahallesinde bodrum katındaki 95 M² büyüklüğünde bir konutu almak istiyorsanız eski para birimiyle 65 trilyon lira ödemek zorundasınız. Belediye başkanlığı öylesine büyük paralarla uğraşıyor ki bin ile milyonu karıştırmış. İlanı düzeltirler sanırım.

Daha ilginci, 16 ihale ardı ardına yapılacak, ama aralarında ikişer dakika var. İhale komisyonundan iki dakikada teklifleri değerlendirip karar vermesi bekleniyor. Demek ki kimin alacağı şimdiden biliniyor. Çünkü bu sürede ancak satın alanın adı açıklanabilir.

Konya Büyükşehir Belediyesi de Selçuklu da 55 milyon liraya 217 dönüm yer satıyor.

20 Ağustos günü de Özelleştirme Yüksek Kurulunun iki kararı yayımlanmıştı. Bunlardan birincisinde Türkiye Şeker Fabrikalarının Konya’daki Ilgın Şeker fabrikasının 1.639,448 m² alanı üzerine konut, teknik altyapı, sanayi kuruluşları, kamyon ve tır parkı yapılabilmesi için çevre düzeni, nazım imar ve uygulama imar planlarında değişiklik öngörülüyordu. Biliyorsunuz bunlara belediyelerin itiraz hakkı yok. Yalnızca bilgi ve gereği için gönderiliyor.

Dün yayımlanan öteki karar ise maden ve enerji sektörünü ilgilendiriyordu. Bu kararla EÜAŞ’ın Orhaneli Termik Santralı Soma Elektrik Üretim ve Ticaret (SEAŞ) şirketi Tunçbilek Termik Santrali TKİ’nin Bursa Linyitleri İşletmesi ve bunların kullandığı taşınmazların özelleştirme kapsamına alındı. Gelecek tepkileri azaltmak amacıyla olsa gerek Soma A Termik Santralı ise özelleştirme kapsamından çıkarıldı.