Barzani: ‘TBMM Kürtler için küçümsenemeyecek bir fırsat’

Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani Fransız <em>L’Essentiel</em> dergisine bölgesel gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. TBMM’nin Kürtler için “küçümsenemeyecek bir fırsat” olduğunu dile getiren Barzani, Suriye’deki Kürtlere Irak’takine benzer haklar verilmesi gerektiğini söyledi.

Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Fransız dergisi L’Essentiel’e bazı açıklamalarda bulundu. DHA’dan İhsan Dörtkardeş’in aktardığı haberde Barzani, Türkiye ile ilişkilerinin hiçbir zaman bozulmasını istemediğini fakat geçmişte kendilerine gözdağı verilmek istendiğini söyledi.

"Sorunların çözümü için şiddete gerek yok. Biz üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız" diye konuşan Barzani, Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde Kürt sorununu “barışçıl” yönde çözmek istedikleri iddiasını ve Erbil ziyaretini hatırlattı. Barzani’nin, AKP’nin Kürt siyasetine yönelik uyguladığı baskı politikası ve aldığı sert tedbirlerden bahsetmemesi ise dikkat çekti. Barzani sözlerine şöyle devam etti:

“Üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız”

"Türkiye dahil her yerde Kürtlerin haklarını elde etmesinden yanayız. Türkiye’nin izlediği politika, bu hakların elde edilmesinde önemli rol oynayabilir. Silahlı çözüm yollarına, çatışmalara, kan dökülmesine karşıyız. Türkiye Parlamentosu, buradaki Kürt üyeler için küçümsenemeyecek bir fırsattır. Günümüzde sorunların çözümü için şiddete gerek yok. Türkiye’deki Kürt siyasi liderler de barışçıl yollarla sorunları çözmek istediklerini söylüyor. Biz de üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız."

“Suriye’den gelen sığınmacılara silahlı eğitimi veriyoruz”
Barzani, sorulan bir soru üzerine denetimleri altındaki bölgede Suriye’den gelen 15 bine yakın, çoğu erkek sığınmacı bulunduğunu söyledi. Bunların bir kesiminin silahlı eğitim gördüklerini, yaşadıkları yerde olası bir kaos karşısında güçlü olmaları gerektiğini kaydetti.

“Suriye Kürtlerine de Irak’takine benzer haklar verilisin”
Suriye’de Kürtlerin bugüne kadar vatandaş olarak görülmediğini ve 1960’lı yılların başından itibaren “Araplaştırma” politikasına maruz kaldığını söyleyen Barzani şunları kaydetti:

"Suriye’deki Kürtlere yönelik olarak 1960’lı yılların başından itibaren ‘Araplaştırma’ politikası izlendi. Suriye’deki Kürtlere Irak’takine benzer haklar verilebilir. Irak özerk bölgesi ile Suriye’deki Kürt bölgesinin birleşmesi gündemimizde değildir. Gelecekte ne olabileceğini hiç kimse bilemez. Hakların elde edilmesi barışçı yollar ve diyalog yoluyla talep edilebilir."

“AKP Kürt sorununda doğru yolda”
Geçen hafta AKP’nin 4. Kongre’sine katılan Barzani, AKP’nin Kürt sorununda “doğru yolda olduğunu” ve Erdoğan ve AKP’nin başlattığı bu sürecin “tüm Kürtler tarafından desteklenmesi gerektiğini” ifade etmişti. Barzani burada yaptığı konuşmada da Erdoğan’a yardım etmeye hazır olduğunu dile getirmişti.

Demirtaş: “Barzani’nin AKP kongresine katılması bizi üzmüştür”
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Barzani’nin AKP kongresi için Türkiye’ye gelmesini , "Ulusal birliği tartıştığımız böylesi bir dönemde Sayın Barzani'nin AKP kongresine katılması bizi üzmüştür" sözleriyle değerlendirmişti.

Demirtaş, "Şimdi biz BDP olarak kalksak, Kürtlere kan kusturan Maliki'nin parti kongresine katılsak Güney Kürdistan halkı ne düşünür?" diye sormuş, Mesud Barzani’nin AKP’nin bir iç çalışması olan kongresine katılmasının Türkiye Kürtleri açısından hoş olmayan bir durum olduğunu ifade etmişti.