Barış Meclisi mitingleri

Pazar günü İstanbul, Diyarbakır ve Adana'da Barış Meclisi tarafından düzenlenecek olan mitinglerin temel sloganı, "Kürt ve Türk, her iki tarafın silahlı mücadelesine karşı barış".

soL (HABER MERKEZİ) "Kürt sorununa barışçıl çözüm" sloganıyla pazar günü düzenlenecek olan mitinglerin hazırlıkları tamamlandı. Türkiye Barış Meclisi'nin "Kürt ve Türk, her iki tarafın silahlı mücadelesine karşı barış" çağrısıyla 31 Ağustos'ta düzenleyeceği mitingler, İstanbul, Diyarbakır ve Adana'da yapılacak.

Mitingin düzenleyicileri, orduda göreve gelen yeni komuta kademesi tarafından yapılan açıklamaların, Kürt sorununda şiddetin çıtasının yükseltileceğine işaret ettiğini, ancak, mitinge gösterilen yoğun ilginin toplumun barıştan yana tavrını ortaya koyacağını belirtiyorlar.

İHD, KESK, 78'liler Girişimi destekliyor

Daha önce Barış Meclisi tarafından 1 Haziran 2008'de İstanbul'da düzenlenen mitingde, "Kürt sorununa demokratik çözüm" talebi ile "türbanlı olduğu için üniversiteye giremeyenlere adalet" ve "cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa uğrayanlara adalet" sloganları bir arada yer almıştı.

31 Ağustos'taki mitinglere İnsan Hakları Derneği (İHD), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) bazı şubeleri ve 78'liler Girişimi gibi kurumlar da destek vereceklerini açıklarken, siyasi mesajların, eylemin hakim örgütleyicisi DTP tarafından belirleneceği söyleniyor.

Mitinglere DTP yön verecek
DTP milletvekilleri, belediye başkanları ve üyeleri, mitinglerin yapılacağı illerde ve çevrelerinde bildiriler dağıttı, mahalle toplantıları düzenledi.

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, mitingin "Kürt sorununa barışçıl çözüm" sloganı ile 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne damgasını vuracağını söyledi. AKP iktidarının Kürt sorununun çözümünü imha ve inkarda aradığını, Kürtlerin doğal refleks olarak buna tepki gösterdiğini ifade eden Ayna, "refleks oluşmasını istemiyorsak, bunun yolu barışçıl demokratik çözümdür" dedi. Diyarbakır'ın dışında Adana ve İstanbul'un da birer Kürt metropolüne dönüşmelerinden dolayı, her üç mitingin de büyük önem taşıyacağını söyleyen Ayna, ayrıca Ergenekon davasının bir fırsat olarak değerlendirilip Kürt sorununu da kapsar hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Kritik önemde bir miting"
DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, toplumun barıştan yana olduğunu, bu yönde sesini çıkarması gerektiğini belirterek, "yurttaşlar barış için kurulacak diyaloğa zemin hazırlamalı. Ne kadar çok kişi barış ve demokrasi isterse, çözüm de o kadar yaklaşır" dedi.

DTP Diyarbakır milletvekillerinden Gültan Kışanak, Diyarbakır'da özellikle kadınları "Ankara'ya, AKP'ye seslerini duyurarak, sağır kulakların pasını silmeye" çağırdı. Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun barışçıl çözümü için Türkiye'de yeni bir tartışmanın başlatılması açısından bu mitingin kritik önem taşıdığını vurguladı. Aysel Tuğluk ise, "Abdullah Öcalan çok cesaretli bir biçimde barış siyaseti yürütüyor, maalesef bu çaba çok fazla algılanmadı. Bu miting önemli gelişmeler yaratacaktır" dedi.