'Asker taşımak yetmez, işgali pekiştirin'

Amerikan Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli Orgeneral James Jones, Türkiye'nin, Afganistan'a çok büyük katkı yapmakta olduğu halde ilave katkıda bulunmasını istedi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Pakistan ve Afganistan stratejisini açıklamasının ardından konuşan Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli Orgeneral James Jones Türkiye'nin Afganistan'a çok büyük katkı yapmakta olduğu halde ilave katkı yapmasını istedi.

Jones, Türkiye'nin, Afganistan'a nasıl ilave katkıda bulunabileceği ve Türkiye'den muharib kuvvet istenip istenmediğinin sorulması üzerine ''Türkiye, zaten Afganistan'a çok büyük ölçüde katkıda bulunuyor. Türkiye, Afganistan'da NATO önderliğindeki İSAF gücüne 2 defa komuta etti. Bu komutanlar çok seçkin 2 generaldi. Türkiye çok güvenilir bir ortak'' dedi.

Jones, Türkiye'nin tarih ve performans itibariyle oynayacağı önemli bir rolü bulunduğunu ifade ederek, ''Türkiye'nin çok önemli katkıları var. Türkiye bundan sonra ilave ne katkıda bulunursa bulunsun bunun da kritik önemi var'' dedi.

Türkiye'nin Afganistan işgalinde askerleri bulunuyor ancak gerek sayı gerekse görev olarak bu askerler ABD'deyi tatmin etmiyor. Öte yandan TÜrkiye Irak'tan Afganistan'a sevk edilen ABD işgal gücünün kendi topraklarını kullanmasına izin vermşti. Gerek Başbakan Tayyip Erdoğan gerekse Dışişileri Bakanı Ali Babacan Türkiye'nin "ev sahipliği" yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Obama'nın 4 Nisan'daki Türkiye ziyaretinde gerek sevkiyatı gerekse Türkiye'nin Afganistan'da "daha fazla görev" almasını masaya yatıracağı tahmin ediliyor.