AP'de Türkiye'deki seçim hileleriyle ilgili önerge verildi

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'deki 29 Mart yerel seçimlerinde hile yapıldığı belirtilerek, "hileyle gelmiş hükümetle müzakere yapılır mı?" sorusu yöneltildi.

soL (HABER MERKEZİ) AP üyesi Mogens Camre, Avrupa Birliği Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle Avrupa Parlamentosu Başkanlığı'na verdiği yazılı "Türkiye'deki seçim hileleri" başlıklı soru önergesinde "Danimarkalı gözlemcilere göre, 29 Mart Pazar günü Türkiye'de yapılan seçimler birden fazla yapılan seçim hileleriyle sakatlanmıştır" diye başladı.

Danimarkalı parlament Camre soru önergesine Türkiye'de seçim hileleri yapıldığına dikkat çekerek, "Uluslararası medyaya göre, seçimlerde, saat öğleden sonra 5'te sandıklar kapanmadan önce beş kişi ölmüş ve 93 kişi de yaralanmıştır. Kopenhag Kent Meclisi üyelerinden Danimarkalı Lars A.Rasmussen seçimlerin geçtiği ortamı 'tamamen absürt' biçiminde tanımlamıştır. Gözlemciye göre her yer polis doluydu ve atmosfer korkutucuydu" dedi.

"Danimarkalı gözlemcilere göre 29 Mart günü seçimler birden fazla yerde yapılan hilelerle sakatlanmıştır" diyen Camre sosyal demokrat gruptan...

Önergesinde "Bilgi verenlere göre iktidardaki AKP, seçmenleri, kamu çalışanlarına katılmaları konusunda baskı yapılan parti mitinglerine taşımak için, kamu toplu taşım araçlarından yararlandı" diyen Danimarkalı vekil şöyle dedi:

"-Bir başka Danimarkalı seçim gözlemcisi Kopenhag Bölge Meclisi üyesi Serdar Benli, AKP'nin varolmayan 18 bin seçmeni seçim kütüklerine kaydetmeyi denediğini bildirmiştir. 180 kişi ise daha sonra bir ahır olduğu anlaşılan tek bir adreste kaydedildi.

-Komisyon, söz konusu seçimleri çevreleyen birçok kuralsızlık karşısında, seçimlerin geçtiği ve sonuçlandığı koşullar hakkında derinlemesine bir araştırma yapıp yapmayacağını, sonuçların geçersiz ilan edilmesi gerekip gerekmediğini açıklayabilir mi?

-Komisyon ayrıca iktidarda kalmak için seçim hilesine başvuran hükümeti bulunan bir ülkeyle katılım müzakerelerini hala yönetmenin AB ilkelerine uygun olup olmadığını açıklayabilir mi?"