Anayasa değişikliğine referandum yolu

AKP'nin "sivil" anayasa taslağını tamamlandığı ve Başbakan Erdoğan'a iletildiği belirtiliyor. Erdoğan'ın onayından sonra taslağın muhalefet partilerine gönderilmesi ve uzlaşma çıkmaması durumunda referanduma götürülmesi bekleniyor.

soL (HABER MERKEZİ) AKP'nin "sivil" anayasayı hazırlamakla görevlendirdiği komisyonun çalışmalarını tamamlayarak Başbakan Tayyip Erdoğan'a ilettiği belirtiliyor. Erdoğan, anayasayı muhalef liderlerine sunması ve eğer uzlaşma çıkmazsa referanduma taşıması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geçtiğimiz hafta boyunca meclisteki siyasi partilerin temsilcileriyle görüşmüştü. Gül'ün temasları sırasında CHP'nin değişikliğe tamamen karşı olduğu, MHP ve DTP'nin ise "kısmi destek" sunacakları yorumları yapılmıştı. Muhalefetin itirazları nedeniyle yeni anayasayı referanduma götürmeye hazırlanan Erdoğan'ın her şekilde taslağı ilk etapta TBMM'ye getireceği yorumları yapılıyor.

Meclis'te AKP'nin 338 sandalyesi bulunuyor ve Anayasa değişikliğinin kabulü için 367 oy gerekiyor. Taslağın, 330-367 arası oy alması durumunda doğrudan referanduma götürülmesi gerekiyor.