AKP'nin 'dev eserleri' cüce çıktı!

"113 dev eser" Başbakan Erdoğan tarafından bugün açılacak. Listenin bir kısmındaki yatırımlar taksit taksit bölünüş durumda.

Günlerdir reklamı yapılan "113 dev eser"in açılışı bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara'da yapılacak.

Cumhuriyet'ten Fırat Kozok'un haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bir gelenek haline getirilen toplu açılışların ilki, 110 tesisle 10.10.2010'da yapıldı. Bakanlık, 11.11.2011'de tamamladığı 111 tesisi, 12.12.2012'de ise 112 tesisi yine Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenlerle açtı.

Listedeki dev eserler arasında fidanlık borsasından, ıtri bitkiler merkezine kadar yok yok. Yapılan bazı yatırımlar ise listede taksit taksit bölünmüş durumda. Örneğin Artvin - Erzurum devlet karayolu birinci kısım, ikinci kısım diye başlıyor ve üçüncü kısımda sonuçlanıyor. Ancak bu tek yatırım listede 3 ayrı yer kaplıyor.

İşte açılışı yapılacak "dev eser"ler:

* Ankara'dan açılışları gerçekleştirilecek 113 tesis arasında 36 baraj, 6 içme suyu temin tesisi, 2 atık su arıtma tesisi, 26 sulama tesisi, 22 taşkın koruma tesisi ve 10 ulaşım tesisi var.

* Belki çoğu kişinin adını ilk kez duyduğu Afyonkarahisar tıbbi ve aromatik bitkiler merkezi, Sakarya'daki fidanlık borsası yine tesislerden bazıları.

* Yangın önleme tesisleri, yangın havuzları ve göletleri, şehir ormanları, mesire yerleri, Manisa Spil Dağı Milli Parkı altyapı projesi, milli park projeleri, otomatik meteorolojik gözlem istasyonları (OMGİ), havaalanı OMGİ'ler, seyyar meteorolojik sistemler, deniz radarları ve deniz OMGİ'ler de açılışı yapılacak tesisler listesinde yer alıyor.

* Diğer yandan 9 proje paketiyle, Artvin - Erzurum devlet yolu da yer alıyor. Ancak 113 rakamına ulaşmak zor olunca yol projesi de 3 başlık halinde gösterilmiş. Örneğin listenin 93. sırasında "Artvin-Erzurum, Artvin-Ardahan ve Artvin-Ardanuç devlet yolları" başlığı yer alırken, 94. sırada "Artvin-Erzurum devlet yolu 1. kısım", 95. sırada "Artvin Erzurum devlet yolu 2. kısım", 96. sırada "Artvin-Erzurum devlet yolu 2. kısım ikmali", 97. sırada "Artvin-Erzurum devlet yolu 3. kısım" ve 98. sırada da "Artvin-Erzurum devlet yolu 3. kısım ikmali" başlıkları dikkat çekiyor.

* Listede Artvin-Erzurum karayolu üzerinde bulunan tünellerin aydınlatma, havalandırma, yangın söndürme ve sinyalizasyon sistemleri bile bir başlık olarak yer alıyor. Elektrik teçhizatları ve trafo merkezleri de bu törende açılacak.

Erdoğan tarafından toplu olarak açılacak 113 dev eserin toplam yatırım maliyeti ise 3 milyar 250 milyon TL olarak hesaplandı.