AKP'nin cin eri!

Habertürk gazetesi ile adından çok söz ettiren Ciner Grubu, son zamanlarda yatırım üstüne yatırım yapar oldu. "Krizden şikayet edip ağlamak yerine iş yapmak"la övünen Ciner'in bu gücü nereden bulduğunu anlamak zor değil.

soL (HABER MERKEZİ) Son zamanlarda Ciner Grubu'yla AKP arasından su sızmıyor. Habertürk gazetesini yayın yelpazesine ekleyerek yerel seçimler öncesi basın kanadını kuvvetlendiren Ciner, AKP'nin yeni gözdesi olmaya aday. Geçen seçimlerden önce Ciner Grubu'na operasyon düzenleyerek ATV ve Sabah'ın önce TMSF'ye, ardından da Çalık Holding'e geçmesinin yolunu açan AKP, bu seçimlerde Doğan Grubu'yla kavgalı ama bu kez yanında eski kurbanı Ciner var.

Şaşaalı reklam kampanyalarıyla yayın hayatına başlayan Habertürk gazetesi, henüz üçüncü haftasında olmasına karşın AKP'cilik konusunda rüştünü ispat etti. "Ekonomi tıkırında, kriz var diyenler ya mızmız ya da memleket düşmanı" içerikli haberler ekonomi sayfalarını süslerken, AKP TÜBİTAK ve Bilim ve Teknik krizi yaşadığı sırada Habertürk kanalına çıkan gazete yazarlarından 'aydın din adamı' Yaşar Nuri Öztürk de ilginç açıklamalarıyla evrim karşıtlarını sevindirdi. Öztürk, evrim kuramını "ruhun git gide gelişmesi" ve "hayvan soyunun hurmadan gelmesi" olarak 'özetledi' ve Darwin'in bu kuramı Müslüman filozof İbn Miskeveyh'den çalarak kendi fikri gibi ortaya attığını ileri sürdü.

"Deniz Feneri'ni yazan gazeteci künyeden çıkarıldı" iddiası
Habertürk'ün AKP'ye yakınlığı, daha hazırlık aşamasında kadrodan bazı eksilmelere sebep olmuştu. Gazete çıkmadan üç ay öncesinden maaş ödenmeye başlanan Emin Çölaşan, Ciner'in iki yıl önce AKP hakkında kendisine "Bunlar benim malımı, Sabah gazetesi ve ATV'yi gasp ettiler" sözlerini sarf ettiğini söyleyince, Habertürk gazetesi genel yayın yönetmeni Fatih Altaylı Çölaşan'ın telefonlarını açmamaya başlamış ve ardından "Çölaşan ile çalışmayı gözden geçireceğim" açıklaması yapmıştı. Çölaşan, bunun üzerine ödenmiş maaşlarını iade ederek yazar adaylığından çekildiğini söylemişti.

Dün yaşanan bir gelişme, etliye sütlüye karışan isimlerin Habertürk camiasında geleceğinin olmayacağına işaret ediyor. Medyatava sitesinin haberine göre, Habertürk gazetesinin yazı işleri müdürlerinden Ali Gülen, günübirlik olarak Almanya'daki ailesini ziyarete gittiği sırada, Turgay Ciner'in emriyle künyeden çıkarıldı. Gülen, bunun üzerine yönetime istifasını sundu. Site, olayın sebebinin, Gülen'in Deniz Feneri skandalıyla ilgili yazdığı "AKP'nin Feneri Böyle Söndü" adlı kitaptan bazı bölümlerin gazeteye girmesi olduğunu yazdı. Habere göre, gazeteyi gören Ciner, yazı işlerine "Yahu yarın Beypazarı'nda Başbakan bizim tesis açılışımıza geliyor, gazeteye koyduğunuz habere bakın" diye çıkıştı ve o satırların yazarının künyeden atılmasını istedi.

Fabrika açılışında bir muhabbet bir muhabbet!
O tesis açılışı, dün gerçekleşti. Ciner'in Eti Maden İşletmeleri ile ortaklaşa Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kurduğu Eti Soda Sanayi Üretim Tesisleri, Başbakan Erdoğan'ın ve bazı bakanların katılımıyla hizmete girdi. Böylece Ciner, geçen hafta gazetesinde yerden yere vurulan 'krizden şikayet edip yatırım yapmayan işadamı' tipolojisinden kendini sıyırmış oldu.

Beypazarı'nın Bağözü köyündeki tesise Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait bir helikopterle gelen Erdoğan'ı, Beypazarı Belediye Başkanı ve 'haysiyet timsali' MHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş da ellerinde çiçeklerle karşıladı! Halen Eti Maden İşletmeleri'ne ait olan ama devletin yatırım yapmaması nedeniyle işlenmeyen maden rezervinin 'Ciner'in yatırımı ile' işletilecek olmasını Erdoğan bir gelişme gibi sundu ve "Şu topraklarımızın altında neler var. Türkiye, sahip olduğu potansiyeli değerlendirme konusunda hep geride kalmıştır ama şimdi AK Parti iktidarıyla bunu aşıyoruz. Bahane üretmedik ve finansmanla sorunları aştık" dedi.

Başbakan'dan sonra bir konuşma yapan Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in ardından söz alan Turgay Ciner, yatırımının ayrıntılarını anlattıktan sonra Erdoğan'a övgüler yağdırmaya başladı. Ciner, şunları söyledi:

"Vizyonunuz ve büyük düşünmenizle değişen yatırım iklimi..."
"Sayın Başbakanım, vizyonunuz ve büyük düşünmenizle değişen yatırım iklimiyle, şahsım adına, çalışma arkadaşlarım adına bu tesiste çalışan emekçi arkadaşlarım adına teşekkür ederim. Burada doğrudan ve dolaylı olarak 1.200 kişi iş imkanı bulacak. Bir hafta sonra Silopi'de 135 MW kapasiteli yerli kömüre dayalı tesisimiz devreye girecek. Orada da 500 kişiye iş yaratacağız. Elbistan'daki yatırımımız ise bin kişiye iş imkanı yaratacak. Son üç ay içinde basın sektörüne yaptığımız yatırım ile 1.600 kişiye iş olanağı sağladık. Bütün bu yatırımlardan bahsetmemin nedeni, bütün dünyada etkisini sürdüren finansal krizin etkisine kapılıp ağlamak yerine, moralimizi yüksek tutup, ülkemizi de belli ölçüde etkileyen dış kaynaklı krize karşı direnmemiz gerekmesidir. Bunun için sizin moral desteğinize ihtiyacımız vardır. Ve o moral desteği de kesintisiz bir şekilde yanımızda hissediyoruz" dedi.

Ciner, daha sonra "Bize moral destek vermek için sizi davet ettiğimiz, sizin de kabul ederek bizi onurlandırdığınız bu tesisimiz hep dağ, tepe mücavir alanların dışındadır. Bu kusurumuzu bağışlamanızı diliyoruz" diyerek Başbakan'ı helikopterle fabrikaya kadar yordukları için özür diledi.

Kriz oldu Ciner coştu!
Turgay Ciner, aynı zamanda, ihalesi yapılıp sonucu halen açıklamayan Akkuyu Nükleer Santrali için tek teklifi veren isim. Ciner'in Rus ortaklarıyla birlikte elektriğin birim satış fiyatı için verdiği teklifin beklenen fiyatın iki katı civarında olduğu da basına yansımıştı. Enerji Bakanı Hilmi Güler'le yakınlığı bilinen Ciner'in, enerji işinde eski AKP MKYK üyesi Cüneyd Zapsu ile de ortak olduğu öne sürülmüştü.