AKP seçimde yeni baraj dikecek

Dün sosyal medyaya ve haber kanallarına “yüzde 10 barajı kaldırılıyor” içeriğiyle servis edilen yeni düzenleme arayışı, esas olarak seçmen sayısı bakımından daraltılmış bölgelerde güçlü partilerin TBMM’de daha çok vekille temsil edilmesinin önünü açıyor.

(soL- Haber Merkezi) Basına sızan bilgilere göre, Erdoğan milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, dar bölge sisteminin Meclis tatile girmeden hayata geçebileceği sinyalini verdi.

Öte yandan, “yüzde 10 barajı kaldırılıyor” makyajıyla sunulan yeni düzenlemede Türkiye, seçilecek milletvekili sayısı kadar seçim bölgesine ayrılacak, her bölgeden bir milletvekili seçilecek. Bölge milletvekili, ya tek turlu ya da çift turlu seçimle belirlenecek. Düzenlemenin ayrıntıları henüz netleşmese de bu model, iktidar partisinin seçmen profiline göre bölge belirleyebilmesi, seçmen sayısı fazla partinin illerden daha fazla milletvekili çıkarabilmesi, iki turlu sistem hayata geçtiğinde ise “kaldırıyoruz” denen barajın yüzde 50’ye çekilmesi gibi sakıncalar barındırıyor.