'AKP döneminde Alevilere saldırı rutin hale geldi'

Alevilere yönelik ayrımcı uygulamalar Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği’nce hazırlanan "2012 Hak İhlalleri İzleme Raporu"nda toplandı. Raporda, AKP döneminde Alevilere yönelik saldırıların rutin hale geldiği vurgulandı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Sibel Bahçetepe'nin haberine göre Alevilere yönelik ayrımcı uygulamalar "2012 Hak İhlalleri İzleme Raporu"nda toplandı.

60 ayrı hak ihlalinin yaşandığına dikkat çekilen raporda, AKP döneminde Alevilere yönelik saldırıların rutin hale geldiği vurgulanarak, cezaevinde bulunan Alevi mahkûmlara inançsal ayrımcılık yapıldığı, 9 ayrı bölgede Alevilerin oturduğu evlerin işaretlendiği, kimi bölgelerde cemevlerine fiili saldırılar düzenlendiği, okullarda Alevilere dini içerikli derslerin zorla seçtirildiği, askerde hayatını kaybeden Alevilere iki ayrı törenin yapıldığı gibi ihlallere yer verildi.

Rapor, Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM, siyasi partiler, AB Türkiye Delegasyonu, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu ile çok sayıda kurum ve kuruluşa gönderildi.

"Çok sayıda hak ihlali bulunmakta"
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği’nce hazırlanan rapor, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde dün sanatçı Suavi ile çok sayıda Alevi örgütünün temsilcisinin katıldığı toplantı ile açıklandı. Dernek Başkanı Ali Kenanoğlu, cemevlerinin ibadethane kabul edilmemiş olmasından kaynaklı sorunlar, AİHM ve Danıştay kararlarına karşın zorunlu din dersleri ile yaşanan asimilasyon, Alevilere ait dergâh ve ibadethanelerin Alevilerde olmaması, Madımak Oteli’nin müze yapılmaması, nüfus cüzdanındaki din hanesinin çıkarılmaması, Alevi köylerine cami yaptırılması, Alevilerden alınan vergilerin Diyanet İşleri Başkanlığı kurumuna aktarılması, okullarda, askerde Alevi öğrencileri ile askerlerine yönelik kötü muamelelerin yaşanması gibi çok sayıda hak ihlalinin olduğunu söyledi.

Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Avukat Mehmet Tural ise “Rumlara ve Ermenilere mallarının iadesine karar verilmiştir. Alevi vakıflarının ellerinden alınan malları da iade edilmelidir” dedi.