Aile Hekimleri: Yeter artık düşün yakamızdan

Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nın angarya dayatmasına karşı ülke genelinde iş bıraktı. İstanbul, Ankara, İzmir, adana gibi kentlerde uyarı eylemi yapan hekimler, torba yasadaki düzenlemelere tepki gösterdi. Hekimler Sağlık Bakanı'nın istifasını istedi.

(soL - Haber Merkezi) İstanbul Aile Sağlığı Merkezi önünde biraraya gen hekimler burada yaptıkları eylemle "Aile Hekimliği Uygulaması Sağlık Bakanlığı'nın hesapsız yapılandırılan mevzuatları ile içinden çıkılmaz hale getirilmiştir" dedi. Eylem sırasında Sağlık Bakanının eyleme katılanların ismini isteyerek fişleme yapmasına da tepki gösterildi. Zeytinburnu’nda toplanan doktorlar, İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne yürüdü.

Aksamalar olacak
İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkanı Esin Şener yaptığı açıklamada, "Türkiye'de uygulanan aile hekimliği ile bizim kafamızdaki aile hekimliği çok farklı" dedi. Farklı illerden gelen hekimler adına açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimleri Komisyonu, güvence içeren, kamu binalarında şiddete uğramadan, bilimsel temellere dayalı ve çalışanların görüş ve önerilerinin alınarak uygulanan bir sağlık hizmeti sunmak istediklerini söyledi. Anadolu'dan gelen hekimler adına konuşan Sibel Gören ise “Üzerimize düşen görevleri tükenerek yerine getiriyoruz. Yeter artık sizler de düşün yakamızdan, umutlarımızı daha fazla tüketmeyin" dedi. SES adına konuşan Ersoy Adıgüzel de sağlıkta yaşanan bütün problemlerin piyasalaştırma mantığından kaynaklandığını söyledi.

Adıyaman'da yapılan eylemde konuşan Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murtaza Baykan da, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına yeni görevlerin yüklenmesinin birinci basamak sağlık hizmetlerinde aksamalara yol açacağı uyarısı yaptı.

Toplu istifa uyarısı
Adana'da bütün sağlık çalışanlarıın destek verdiği bir günlük iş bırakma eyleminde aile hekimleri Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadircan Tuncel, "Bu bir uyarı. Ya oradaki yasayı düzeltecekler. Ya bu artan şiddetler devam edecek. İmza topluyoruz. 10 bin rakamına ulaşınca aile hekimleri topluca istifa edeceğiz" dedi.

Hastalar zor durumda kalacak
Karaman Aile Hekimleri Derneği Başkanı ve Türk Tabipler Birliği Karaman Genel Sekreteri Dr. Alparslan Şen, sağlıkta dönüşüm projesinin hekimleri görev yapamaz hale getireceğini söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamasında konuşan Şen, yeni uygulamanın hem kendilerini hem de vakit ayıramayacakları hastaları zor durumda bırakacağına dikkatleri çekti.

'Ben olsam gitmem'
İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) üyesi yaklaşık 500 hekim, İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Ellerinde, “Bırakın işimizi yapalım", “Nöbete hayır", “Maaş kesintisine hayır" yazılı dövizler taşıyan hekimler sloganlarla Sağlık Bakanı’nı istifaya çağırdı. Eyleme, Türk Sağlık Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Sağlık İş, Türk Tabipler Birliği ve İzmir Tabip Odası temsilcileri de destek verdi. Yapılan açıklamalarda yasa teklifinin geri çekilmesi istendi.

Eylemde konuşan aile hekimi Nedret Kuralay "Ben acil bir hasta olsam aile hekimlerinin nöbet tuttuğu bir acil servise gidip kendimi teslim etmem" dedi.

Aile hekimleri mutsuz
Kayseri Aile Hekimleri Derneği (KAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Sağlam, aile hekimlerine ek yükler getirildiğini söyledi. Sağlam, “Aile hekimleri vatandaşın memnuniyetini yüzde 80'e çıkarmışken, aile hekimlerinin memnuniyet oranı bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmada yüzde 30'lardadır. Avrupa'daki birçok yayıncı bu başarıyı yüzde 30 gibi bir memnuniyetle nasıl başardığını araştırmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Hesapsız kanunlar
Manisa'nın Salihli ilçesinde de iş bırakıldı. TTB, SES ve Türk Sağlık Sen bir basın açıklaması yaptı. Dr. Hüseyin Köz, “Aile hekimleri her hesapsız çıkartılan kanunun, eksiklerini kapatacak bir hekim grubu değildir” dedi. Köz, imzaladıkları sözleşmede yer almayan görevlerin üstlerine angarya olarak yüklenmesine karşı karşı olduklarını söyledi.

Aile hekimliği biter
Gaziantep İl Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 500 sağlık çalışanı sloganlarla Sağlık Bakanlığı’nı protesto etti. Sağlık çalışanları adına açıklama yapan Gaziantep Tabip Odası Genel Sekreteri Şaban Alagöz, hükümetin yaklaşımının aile hekimliğini bitirebileceğine dikkat çekti. Açıklamanın ardından Hürriyet Caddesi'ne çıkan sağlık çalışanlar, Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'ne kadar yürüdü. Hastane poliklinikleri önünde bir süre daha slogan atan doktorlar, daha sonra sağlık politikasının psikolojilerini bozduğunu iddia ederek Psikiyatri Kliniği'nden sıra numarası aldı.

'Edi bese'
Diyarbakır’da ise Diyarbakır Aktif Aile Hekimleri Derneği, Diyarbakır Tabip Odası ve Diyarbakır SES Şubesi tarafından ortak basın açıklaması yapıldı. Dağkapı 2 Nolu ASM önünde yapılan açıklamada, “Şiddete her gün maruz kalmaya, acil serviste nöbet zulmüne, sonu gelmeyen angarya görevlere, mesleğimizin değersizleştirilmesine, güvencesiz-esnek-taşeron çalıştırılmaya, bitmez tükenmez cepten ödemelere, emeğimizin ucuzlatılmasına, birinci basamağın özelleştirilmesine, halkın sağlık hakkı gaspına ‘edi bese’ diyoruz” dendi.

İyi hekimlik zor
Batman’da yapılan basın açıklaması ve iş bırakma eylemine ASM ve TSM’lerde çalışan çok sayıda aile hekimi destek verdi. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Zülfikar Cebe yaptığı konuşmada şunları söyledi: ''Bu ülkede maalesef sağlık hizmeti kar zarar hesabı üzerinden yürütülmektedir. Bu koşullar altında nitelikli sağlık hizmeti sunmak iyi hekimlik yapmak da pek mümkün değildir” diye konuştu.
Aile hekimleri ve tabip odaları, Van, Uşak, Kırklareli, Burdur, Muğla, Trabzon, Nevşehir, Kırşehir, ve daha birçok ilde iş yavaşlattı, iş bıraktı ve basın açıklaması yaptı.