Ahmet Türk: 'Başbakan herkesten daha milliyetçi'

Ahmet Türk Milliyet'e verdiği röportajda son dönemde yaşanan Kürt meselesine ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk Milliyet’ten Namık Durukan’a konuştu. Türk’ün Milliyet’e yaptığı açıklamalardan bazı satır başları şöyle:

‘Başbakan herkesten daha milliyetçi’
Değişen Başbakan’ın kendisi. Erdoğan farklı bir parti olarak ortaya çıktı. 2007 seçimlerinde Kürtler, Başbakan’ı sığınacak bir liman olarak gördü, Kürt sorununa önemli katkıları olacak diye düşünerek oy verdi. Ama Başbakan bugünkü tavrı ile herkesten daha fazla milliyetçi olduğunu ve Kürtlere dost olmadığını söylemleri, tavırları ve icraatları ile ortaya koydu. Artık Başbakan, Kürtlerin sığınacak bir liman olarak gördüğü Başbakan değildir.

‘Yeni yol haritası için düğmeye basılmalı’
Bugün Kürtleri eskisi gibi yönetmeleri mümkün değil. Barışla, diyalogla, Kürtlerin bir halk olduğunu görerek, Kürtlerin taleplerini göz önünde tutarak yeni bir yol haritası için düğmeye basılması lazım.

‘Suriye’dekilerin çoğu Türkiye Kürtleri’
Suriye’de yaşayanların büyük çoğunluğu Türkiye ’den giden insanlar. Çoğu Şeyh Sait döneminde, bazı isyanlar döneminde, olaylardan sonra Suriye’ye göç etmiş Türkiye Kürtleridir.

‘Sınırlar değişmeden özgürleşme mümkün’
Dört parça arasında sınırlar kalksın açıklamamı, Kürdistan kurulsun anlamında söylemedim. Dört parça da özgürleşmeli, dedim. Özgür bir Kürt coğrafyası sınırlar değişmeden de mümkün ve bu halkların yararına. Avrupa’da İtalya , Almanya , Fransa arasında sınırlar tartışması var mı? Dört parçada Kürtlerin birleşmesi, Kürtlerin intiharı olur.

‘Kürtlerin statü sahibi olması niye rahatsız ediyor?’
Türkiye Cumhuriyeti ‘Kürtler kardeşimizdir’ diyor. Eğer kardeşinizse, Suriye’de, Irak ’ta Kürtlerin bir statüye sahip olması niye sizi rahatsız ediyor? Bir başkası komşunuz olacağına, Kürtler komşunuz olsun.

‘Kürtler’in ne istediğini dünyanın da bilmesi gerekir’
Kürtler demokrasiye sahip olmasın diye Türk halkı da demokrasiden yoksun hale gelmiş. BM kararlarıyla bazı düzenlemelerin yapılmasının döneminin geldiğine inanıyoruz. Kürtlerin Ortadoğu ’da ne istediğini dünyanın da bilmesi gerekir.

‘Şemdinli’yi halktan gizlemeye çalışıyorlar’
Şemdinli’de yaşananlar halktan, kamuoyundan gizlenmeye çalışılıyor. Bir tarafta demokrasiden söz ederler. Bugün Türkiye ’de gerçekten devlet sansürü gerçekleştirilerek, olayları örtbas etmeye veya toplumun gözünden kaçırmaya çalışıyor. Orada adeta 14-15 gündür savaş yaşanıyor.

‘Seçmeli ders Kürtlere hakarettir’
Kürtler bir halktır, Ortadoğu ’nun en kadim halklarından biridir. 40 milyon nüfusu olan bir halk. Bugüne kadar eğitim dili yasak, dili yasak, kimliği yasak. Biz Uganda’dan gelmedik ki Türkçe’yi ya da Kürtçe’yi öğrenmeye çalışalım. Anadille bir eğitimin olması lazım. Bu konuda seçmeli dersi gerçekten Kürtlere hakaret olarak değerlendirmek lazım.