Ağır çekim darbe!

"Darbeye Karşı 70 Milyon Adım" girişimi, ikinci mitingini Ankara'da 1500 kişiyle düzenledi. AKP'yi kapatma davası, ağır çekim darbe girişimi olarak nitelendirildi.

soL (ANKARA) Barış Meclisi, DSİP, Genç Siviller, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Kaos GL, MazlumDer, DTP ve Siyasal Ufuk Hareketi'nin de içinde bulunduğu "Darbeye Karşı 70 Milyon Adım" girişimi, İstanbul'dan sonra ikinci mitingini Ankara'da 1500 kişiyle düzenledi. Grup, Sıhhıye Toros Sokak'tan Kolej kavşağına yürüdü. Hak-İş Başkanı Salim Uslu ile Sağlık Sen ve Memur Sen başkanlarının da destek verdiği mitinge, AKP Ankara milletvekilleri Zeynep Dağı ve Burhan Kayatürk de katıldı. İstanbul ve Kayseri'den otobüslerle gelenler olmasına karşın, katılımın beklenenin çok altında kaldığı görüldü.

"Her şeyi Ergenekoncular yaptı!"
"Sağdan, soldan, liberal, sosyalist bütün darbe karşıtlarını" bir araya getirme iddiasında olan girişim, basın bildirisinde, AKP'ye karşı açılan kapatma davasını "ağır çekim bir darbe" olarak niteledi. Mitingde 1960 darbesinden 27 Nisan'a kadar beş darbe yapıldığı iddia edilirken, tarihimizdeki Maraş ve Sivas katliamları dahil pek çok acı olayın, darbecilerin - Ergenekoncuların işi olduğu söylendi. Açıklama ve konuşmalarda, emperyalist güçlerden ve gerici-işbirlikçi siyasal iktidarlardan hiç bahsedilmemesi dikkat çekti.

Geniş kapsamlı demokrasi mağdurları
Takkeli ve kara çarşaflı katılımcıların da olduğu mitingde, "başörtüsü yüzünden üniversitelere giremeyenlerin, zindanlarda tutulan devrimcilerin, çocukları öldürülen Kürt halkının ve cinsel ayrımcılığa maruz kalanların" hep birlikte demokrasi mağdurları oldukları ve çözümün hep birlikte demokrasiyi savunmak olduğu vurgulandı. Zeynep Tanbay, Tertip Komitesi adına yaptığı konuşmada, başbakanların idam edilmediği ve başbakanlara suikast planlanmadığı bir ülkenin hayalini kurduklarını belirtti ve Ufuk Uras'ın "Ayışığı" ve "Sarıkız" adlı darbe girişimlerinin araştırılması için Meclis'e verdiği önergeyi de desteklediklerini söyledi.

Mitingde "Yargıçlar Postallarını Çıkarsın" yazılı bir pankart açıldı, "Darbeye Karşı Ses Çıkar" yazılı dövizler taşındı. Katılımcıların yer yer Taraf, Zaman ve Vakit gazetelerini döviz olarak kullandıkları görüldü. Yürüyüşte "Darbelere Dur De", "Özgürlük" ve "Darbeye Karşı Omuz Omuza" sloganları atıldı. Mitinge Kardeş Türküler grubunun solisti Feryal Öney ve Yasemin Göksu, şarkılarıyla destek verdi.