ABD'den Ankara'ya 'teklif': 'Afganistan'da Taliban'la siz savaşın'

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Türkiye'ye yaptığı ziyarette Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'le görüştü. Görüşmede iki tarafça dile getirilen talepler ise, ortada büyük bir "pazarlık" olduğunu düşündürüyor.

"Sürpriz" olarak nitelenen ziyaretinde Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'le görüşen ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in Türkiye'ye ilettiği talepler, ABD-Türkiye ilişkilerinin nasıl bir pazarlık üzerine kurulu olduğunu da gösterdi. Dempsey ziyaretinde Afganistan'da TSK'nın savaşmasını ve El Kaide'nin Suriye'deki etkinliğini azaltmak için Türkiye'nin devreye girmesini isterken, Özel ise PPK'ye karşı 24 saat istihbarat talebinde bulundu.

"Afganistan'da Taliban'la siz savaşın"
Dempsey'in talepleri arasında en dikkat çekici olanı, Afganistan'da Taliban'a karşı yürütülen savaşta Türkiye'nin operasyonel anlamda yönetimi üstlenmesi oldu. Daha önce ABD eski Savunma Bakanı Robert Gates'in de, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e mektup yazarak, aynı talepte bulunduğu iddia edilmişti.

ABD tarafından dillendirilen bu taleplerin zamanlaması ise, NATO'nun strateji değiştirdiği iddialarıyla denk düşüyor. Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'ne bağlı 51 askerin Afganistan'da öldürülmesinin ardından, NATO ve ABD'nin strateji değiştirdiği söyleniyordu. Buna göre NATO güçleri, büyük operasyonlarda Afgan güçleriyle birlikte çalışacak. Türkiye'ye iletilen talebin, NATO ve ABD birliklerinin Afganistan'daki karmaşadan uzak tutulması, NATO misyonunun TSK'ya bağlı birliklerce yerine getirilmesini ifade ettiği anlaşılıyor.

"El Kaide'siz bir Suriye"
Dempsey'in ilettiği ikinci talebin ise, Suriye'de Esad sonrası rejimde El Kaide'nin güçlenmesi ihtimali karşısında Türkiye'nin etkinliğini artırması yönünde olduğu iddia edildi. Buna göre, ABD El Kaide'nin Suriye'de yönetime gelmesi ya da etkili olmasını istemeyerek, El Kaide'nin dizginlenmesi konusunda Türkiye'nin çaba harcamasını istedi. Fakat El Kaide örgütüne dair beklentilerin, Türkiye'ye iletilmiş olması, Türkiye ile El Kaide arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. Özellikle Suriye'de süren çatışmalarda birçok El Kaide militanı Türkiye'ye giriş çıkış yapmakta ve silah ihtiyaçlarını Türkiye'den sağlamakta. ABD'nin talebinin, Türkiye'ye iletilmesi, bu işbirliğinin ABD tarafından da kabul edilmiş olduğunu gösteriyor.

Türkiye 24 saat istihbarat istiyor
Dempsey'in taleplerini sunduğu Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ise, ABD'den bir takım karşı isteklerde bulundu. Buna göre Özel, anlık istihbarat paylaşımı konusunda ABD'nin sözünde durmadığını dile getirerek, PKK'ye karşı istihbarat paylaşımının günlük 18 saatten 24 saate çıkarılmasını ve İncirlik Hava Üssü'ndeki insansız hava araçlarının kullanılmasını istedi.

Özel ayrıca predatörler tarafından elde edilen görüntülerin ilk olarak ABD'deki merkeze iletilmesinin sıkıntı yaratabildiğini, Türkiye'nin ABD ile aynı anda bu görüntülere sahip olmak istediğini de iletti.

Bu arada, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. Özel'in perşembe günü yaptığı haftalık görüşme artan terör olayları nedeniyle bir gün öne alınarak dün gerçekleştirildi. Yaklaşık 2 buçuk saat süren görüşmede, Özel'in ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey'in talepleri konusunda da Erdoğan'a bilgi verdiği öğrenildi.