"AB Kürt sorununda arabulucu olsun"

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grup Başkanvekili Jean Lambert , Kürt sorunun çözümünde "deneyimli ülkelerin" arabulucu olması gerektiğini söyledi. Lambert Ordu'nun "Kürt bölgesini" terk etmesini de istedi.

soL (HABER MERKEZİ) Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grup Başkanvekili Jean Lambert, birliğin Kürt sorunundaki "pasif" tavrının değişeceğinin sinyallerini verdi. Almanya'da yayınlanan Özgür Politika Gazetesi'ne konuşan Lambert, Kürt sorununun çözümünde "deneyimli ülkeler"in arabulucu olmasını istedi.

Devleti DTP'yi Kürt halkının siyasi iradesi olarak tanımaya çağıran Lambert, sorunun çözümü için iki halkın "barış ihtiyacı"nı hissetmesi gerektiğini ifade etti. DTP'li vekillere yönelik "yargılama" baskısının acilen sona erdirilmesini isteyen Lambert, "Diyalog için her şeyden önce tutarlı bir muhataba ihtiyaç var" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) devam ettirdiği askeri operasyonları durdurma çağırısı yapan Lambert, sorunun çözümü için diyaloğun başlamasının ardından silahsızlanmanın gündeme gelmesi gerektiğini kaydetti. Labmert, "Türk ordusunun Kürt bölgelerini terk etmesi de böyle bir sürecin parçası olmak durumunda" yorumunda bulundu.

İskoçya Modeli'nin ardından "Kuzey İrlanda" deneyimini de gündeme getiren Lambert, "Orduyu kontrol etme ve ondan hesap sormaya yönelik gerçek bir siyasi irade olmalı" dedi.

AB'nin bu süreçte rol oynaması gerektiğini anlatan Lambert, Norveç örneğine dikkat çekti ve böylesi süreçlerde arabuluculuk konusunda deneyimli olan ülke ve örgütlerin devreye girmesi gerektiğini ifade etti. Bu tür ülke ve örgütlerin barış müzakereler için "güvenlikli bir alan" oluşturabileceğini dile getiren Lambert, "Bunlar, her iki tarafın da güveni ile bu sürecin devamlılığını teminat altına alabilir" dedi.