9 Mayıs Avrupa günü kutlandı!

9 Mayıs Avrupa günü, ülkemizde sadece yetkililer tarafından kutlandı. Bazı yetkililer Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin aslında Avrupa için iyi olduğuna işaret ederken, bazıları ise AB’ye inceden sitem etmeyi tercih ettiler.

soL (HABER MERKEZİ) 9 Mayıs, Türkiye'de yetkililerin anmayı bu denli önemsemesine rağmen halkın hiç rağbet etmediği tek önemli gün olmalı. 9 Mayıs günü Cumhurbaşkanı ve Başbakan dahil birçok yetkili açıklamalarda bulunurken, cep telefonu operatörleri de bizlere mesaj atarak günün anlam ve önemini kaçırmamamızı istiyorlardı: Bugün 9 Mayıs Avrupa günü...

Nedir 9 Mayıs?
9 Mayıs 1950'de Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schumann, Schumann Deklarasyonu olarak bilinen bir metni ortaya atarak birleşik bir Avrupa fikrini gündeme getirdi. Bildirge, kömür ve çelik yönetiminin ortak bir uluslararası kurum tarafından yürütülmesi gerektiğini, bunların askeri gücün temeli olduğunu söylüyordu. 1951 Nisan ayında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'nun kurulmasıyla, Avrupa Birliği'ne giden yolda ilk somut adım atılmış oldu.

1985 yılında Milano'da toplanan AB liderleri zirvesinde, 9 Mayıs'ın Avrupa Günü olarak kutlanmasına karar verildi.

Schumann, bildirgesinde "Avrupa uluslarının bir araya gelebilmeleri için Fransa ile Almanya arasında kökleri yüzyıllar öncesine uzanan karşıtlıkların ortadan kaldırılması gerekir. O halde atılacak adımlar her şeyden önce bu iki ülkeyle bağlantılı olmalıdır" deniyordu.

Vatandaş 9 Mayıs'ı kutla!
Böylesi önemli bir günden bihaber olan halkımıza bunu hatırlatma görevini, bu sene cep telefonu operatörleri üstlendi. Herkesin cep telefonlarına gönderilen mesajda "9 Mayıs Avrupa gününüz kutlu olsun" denilirken, "AB yolunda kararlı ilerleyişimiz sürüyor" denilerek halka moral de verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 9 Mayıs vesilesiyle Çankaya Köşkü'nde bir resepsiyon verdi. Resepsiyona Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın yanı sıra, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de katıldı.

Davutoğlu ve Bağış, ayrıca Avrupa ülkelerinin büyükelçilerine bir öğle yemeği de verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yayınladığı mesajında "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, hiç şüphesiz Avrupa'nın dünya barışı, istikrarı, uyumu ve refahına daha fazla ve güçlü bir şekilde katkıda bulunabilmesini sağlayacaktır. Bu düşüncelerle tüm vatandaşlarımızın ve bütün Avrupalıların Avrupa Günü'nü kutluyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mesajında "Türkiye'nin bu süreç sonunda gerçekleşecek tam üyeliği AB'ye de dinamizm katacak, medeniyetler ittifakı anlayışını güçlendirecek, ekonomik alanda rekabetçi gücünü arttıracaktır. AB'yi enerji, dış politika, güvenlik gibi alanlarda sağlayacağı yeni açılımlarla uluslar arası alanda daha etkin bir konuma getirecektir. Tüm vatandaşlarımın ve Avrupa halklarının bu anlamlı gününü içtenlikle kutluyorum" dedi.
Böylece hem Cumhurbaşkanı, hem de Başbakan mesajlarında Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa'ya sağlayacağı katkıya dikkat çektiler.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Türkiye ile AB'nin, bölgede istikrarın ve enerji güvenliğinin sağlanması, içinde bulunulan küresel ekonomik krizin elbirliği ile aşılması ve siyasi sorunlara çözüm üretilmesi yolunda yapacaklar ortak çalışmalar büyük önem taşımaktadır" mesajı verdi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, "Nitekim Atatürk, dünyanın ufuklarında kara bulutların dolaştığı 1930'larda Avrupa Birliği kavramını telaffuz eden ilk liderlerden olmuştur. Daha da önemlisi bu fikre Türkiye adına sıcak bakmıştır" diyerek, Türkiye'nin birliğe daha Avrupalılar birliği kurmadan girmeye hevesli olduğunu söyledi. Ancak Bağış, Avrupa günü olarak Atatürk'ün bu sözleriyle söylediği günün kutlanmasını önermedi.

Siz bir adım atsanız...
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Avrupa Büyükelçilerine verilen öğle yemeğinde söz alarak, küresel ve bölgesel konularda AB'nin Türkiye'ye bir adım yaklaşması durumunda, Türkiye'nin AB'ye beş-on adım yaklaşacağını belirtirken, ancak AB'nin enerji faslı dahil vizyonundan uzaklaşmasının netice elde edilmesini zor kılacağını söyledi. Türkiye'nin ev ödevini yapmaya hazır olduğunu bildiren Davutoğlu, Avrupalı dostlardan da Avrupa'nın temel ahlaki ilkeleriyle uyumlu bir tutum beklediklerini, bu beklentinin, sadece Avrupa değeri değil, insanlık değeri olan taahhütlere sadakat, ahde vefa olduğunu dile getirdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, mesajında biraz sitemkar davranarak, Avrupa'ya "Türkiye'nin tam üyeliği karşılıklı menfaatlere dayanmaktadır. Bu meyanda, üyelik sürecinin başarı ile sonuçlanması için gerekli reformların gerçekleştirilmesi amacıyla AK Parti hükümeti olarak çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. AB'nin de taahhütlerine sadık kalmasını ve müzakere sürecinde somut ilerleme sağlanması amacıyla üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz" çağrısında bulundu.