"15. maddeden başlansın"

Ufuk Uras başta 12 Eylül askeri darbesi olmak üzere, darbelerin araştırılması için TBMM'de yeni bir araştırma komisyonu kurulması konusunda Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan devreye girmesini isteyecek. Uras öncelikli olarak darbecileri koruyan Anayasa'nın 15. maddesinin de kaldırılmasını isteyecek.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Milletvekili ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için bayram tatilinden sonra mecliste çeşitli girişimlerde bulunmaya hazırlanıyor. Mecliste darbelerin araştırılması için Meclis Başkanı Köksal Toptan'la görüşecek olan Uras darbecilerin yargılanmasını engelleyen Anayasa'nın geçici 15. maddesinin değiştirilmesini de talep edecek. Ağırlıklı olarak 2004'te ortaya çıkan darbe günlüklerinin araştırılmasını isteyen Uras orduya iç güvenlik görevleri veren anayasal maddelerin de kaldırılmasını talep ediyor.

Darbelere karşı Toptan'dan destek isteyecek
Uras, yeni yasama yılında, darbelerin araştırılması konusunda çalışacağını ve bu işin peşini bırakmayacağını söyledi. Türkiye'nin darbelerle yüzleşmesi ve darbe girişimlerinin ortaya çıkarılması konusunda kararlı olduğunu ifade eden Uras, TBMM açıldıktan sonra Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan randevu isteyecek ve darbe ve muhtıralar konusunda bir çalışmanın başlatılması için Toptan'dan destek talep edecek.

AB'ye uyum için de şart
Uras, Meclis'in bu dönem bu konuda mutlaka bir çalışma yapması gerektiğine işaret ederek, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılması ve 12 Eylül darbecilerinin yargılanması gerektiği görüşünü savundu. Uras, "Türkiye'nin yakın tarihi, kahraman olarak ortalıkta dolaşan yargılanmamış darbecilerle, binlerce kanunsuz operasyonun sorumlusu olan siyasetçi ve devlet memurlarıyla doludur. Siyasilerin 'cesaretsizliği' nedeniyle karanlık ilişkiler açığa çıkarılamadı" dedi. 15. maddeyi destekleyen olmaması nedeniyle ilk olarak bu maddenin değişmesini talep edeceğini belirten Uras, "Bütün vekiller, darbelere, darbeci zihniyete karşı tutum sergileyeceklerdir" diye konuştu. Uras ayrıca, "Hükümetin AB Uyum çerçevesinde hazırladığı 'Ulusal Program' gündeme gelecekse ilgili anayasa maddeleri de değiştirilmeli" dedi.