Şifreleriniz verilerinizi ne kadar koruyor?

The Intercept'in haberine göre, insan beyni tahmin edilebilir şifreler üretse de, saniyede 1 trilyon deneme yapabilen yazılımların bile bulamayacağı şifreler kurgulamak mümkün.

Teknoloji

Edward Snowden'ın belgelerini sızdırarak ün kazanan haber sitesi The Intercept'ten Micah Lee'ye göre insan beyni rastlantısal şifreler üretmekte çok verimsiz. İnsan beyninin belirli şekillerde çalışarak tahmin edilebilir şifreler ürettiğini söyleyen Lee, bunu aşmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Modern yazılımların verileri gizleyen şifreleri aşmakta çok başarılı olduğunu ve saniyede 1 trilyon şifre deneyebildiğini söyleyen Lee, yazılımların kıramayacağı şifrelerin de insanlar tarafından hatırlanmasının güç olduğunu belirtiyor. Yazılımların filmlerin, dizilerin, kitapların ve popüler konuşmaların içerdiği kelime ve cümleleri de taradığını belirten Lee, buna karşı gerçek rasgeleliğini öneriyor.

Lee'ye göre gerçekten zar atışı yaparak konulan şifreler bulunması çok daha güç, çünkü insan beyninin aksine zar gerçekten rastlantısal sonuçlar üretiyor. Ancak bu şifrelerin de hatırlanmasının zor olması sebebiyle DiceWare benzeri zardan gelen sayıları kelimelere dönüştüren programlar öneriliyor. DiceWare, zar atışlarını normalde insan beyninin yan yana koymayacağı kelimelere çevirerek hatırlanabilir şifreler oluşturmasını söylüyor.

Devlet teşkilatlarından veri gizlemek için en az 7 kelimelik şifreler kullanılmasını öneren Lee, saniyede 1 trilyon denemeyle Edward Snowden'ın kullandığı şifreyi kırmanın 27 milyon yıl alacağını belirtiyor.