Lağım suyundan uyuşturucu ticaretine...

Doğal olarak birçok insan, sifonu çektikten sonra ne olduğunu düşünmez. Beş yıl önce yapılan dikkat çekici bir çalışma ise, sifonu çektikten sonra ne olacağını düşünmemiz konusunda bir uyarı niteliğinde.

Damla Kaptan - bilimSol

Çalışma, Washington eyaletinde bir üniversitede okuyan öğrencilerin en kişisel detaylarından biri, yani tuvalet atıkları üzerinde gerçekleştirilmiş. Araştırmada öğrencilerin dışkı ve idrar analizleri ile, stresli zamanlarda çalışma kapasitelerini arttırmak amaçlı ilaç kullanımları takip edilmiş. Elbette, kişisel hayata her anlamda yapılan birçok müdahale ve takipte olduğu gibi, bu araştırma ve analizlerden de öğrencilerin haberi bulunmuyor.

Benzer analizler onlarca Avrupa şehrinde de gerçekleştiriliyor. Avrupalı vatandaşlar, lağım sularına ne yapıldığı konusunda bilgisiz olsa da, polis bunun suç takibi yapmak konusunda işe yarar olduğunu düşünüyor. Bilimsel adı “Atık Su Kaynaklı Salgın Hastalıklar Bilimi” olarak geçen bu gizli analizlerde en çok da yasadışı uyuşturucu kullanımıyla ilgili bilgi elde ediliyor. Uyuşturucu kullanan bir bireyde, kullanılan madde vücutta yıkımı sonrası idrar yoluyla atılıyor. İdrar analizlerinde bu eser maddelere rastlanması ile, hangi uyuşturucunun vücutta yıkıma uğradığı kolayca hesaplanabiliyor. Ortalama kaç kişinin lağım atığının incelendiği hesaplandığı takdirde, ortalama uyuşturucu kullanımı ve bundaki değişimler hesaplanabiliyor.

Bugüne kadar yapılan analizlerden bazıları, kokain kullanımının haftasonları artış gösterdiğini bildiriyor, ki bu aslında tahmin edilebilir bir bilgi. Küçük yerleşim yerlerinde ise amfetamin kullanımı yaygınlık kazanmış durumda. Forensic Science International adlı dergide yayınlanan bir makalede, bilimsel yöntemin uyuşturucuyla mücadeleye yardımcı olmak amacıyla kullanılması ve bu sayede uyuşturucu ticaretinin nasıl aydınlatılabileceğinden bahsediliyor. Uyuşturucu maddeler arasında en zor analiz edileni esrar; o yüzden çalışma şimdilik esrar kullanımı konusunda tutarlı bir bilgi vermiyor.  Eroin kullanımı ile ilgiliyse önemli bulgular elde edilmiş durumda.  Lozan’da yapılan bir çalışmada, eroin kullanımının indikatörü olarak atık sulardaki morfin analizleri incelenmiş ve doktor reçetesiyle satılan miktar toplam miktardan çıkartıldığında, Ocak 2013 ve Aralık 2014 tarihleri arasında ortalama günlük eroin kullanımının 13 gram olduğu tespit edilmiş. Bu araştırma esnasında polis, 2 uyuşturucu satıcısını yakalarken, dinlenen telefonlar ve yapılan görüşmeler sonucunda günde yaklaşık 6 gram eroin satıldığını saptamış.

Halk sağlığı açısından uyuşturucu ticaretinin önlenmesi önemli bir adım sayılırken, şahsi bilgilerin bu kadar kolay elde edilmesi de bir o kadar korkutucu. Kısacası günümüz dünyasında istediğiniz kadar sifonu çekin, bazı şeyleri saklamak artık mümkün değil.

Haber kaynak: http://www.nature.com/news/using-waste-water-to-flush-out-drug-dealers-1...