Erken doğumdan kaynaklanan bebek ölümleri önlenebilir mi?

Vücut dışı bir üniteyle 15 haftalık bir kuzu fetüsünün büyümesini başaran bilim insanları, bu çalışmanın prematüre bebek doğumlarında da bebeğin hayatta kalmasını sağlayabilmek üzere geliştirilebileceğinden umutlu.

bilimsoL

İnsanlarda hamilelik döneminde yaşanan kimi durumlardan kaynaklı beklenenden çok daha erken doğumun sebep olduğu ölümler ya da organ yetmezliğinden kaynaklı ölümler çağımızın ne yazık ki sık görülen problemlerinden. Özellikle hamileliğin 14. ve 23. [EK1] haftaları arasında doğan bebeklerin yaşama oranları oldukça düşük. Bu probleme çözüm olabilecek, umut verici yeni bir çalışma yapıldı. Filedelfiya Çocuk hastanesinden Dr. Alan W. Flake öncülüğündeki bir araştırma grubu tarafından yapılan yeni bir çalışmada, 15 haftalık bir kuzu fetüsünün gelişimi sağlandı.

Bu çalışmada vücut dışı bir ünitede rahim sıvısına benzeyen bir sıvı olan amniyotik sıvının, göbek bağı aracılığıyla kuzu fetüsüne bağlanması ile oksijen içeren bir sistem kullanılarak, bir kuzu fetüsünün büyütülmesi başarıldı. Gelişimsel olarak prematüre bir bebeğe eş değer olan 15 haftalık bir kuzu cenininin, rahim dışında 4 haftaya kadar gelişebileceği kanıtlanmış oldu. Dış rahimde bulunan kuzu ceninlerinde uygun beslenme desteği ile normal beden büyümesi, akciğer gelişmesi, beyin büyümesi ve miyelin (sinir hücrelerini çevreleyen ve gebeliğin 14. haftasında oluşan bir kılıf) büyümesi gözlendi.

Bu çalışma erken doğum sebebiyle bebek ölümleri artışının önlenmesi açısından oldukça umut verici. Geliştirilen destek ünitesi sayesinde, bebek hayatta kalma alt sınırı olan 22-23 hafta öncesinde doğan bebeklerin hayatta kalma ihtimali arttırılabilir. Çalışmanın bazı kısıtları elbette mevcut, fakat öncü çalışmanın geliştirileceği umut ediliyor.


Kaynak haber:

https://www.nature.com/articles/ncomms15112