ÖYP’deki Aralık atamaları Meclis'te

HDP Milletvekili Nursel Aydoğan tarafından Meclis'e sunulan soru önergesinde, Aralık ayı içerisinde yapılan ÖYP atamalarındaki usulsüzlük iddiaları gündeme getirildi.

Haber Merkezi

Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan tarafından Meclis'e sunulan soru önergesinde usulsüz ÖYP atamaları, MEB ile aralarındaki ilişki ve gizli saklı yürütülen atamaların varlığı soruldu. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle iletilen önerge şöyle:

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı çerçevesince 2014 yılı Aralık ayı içerisinde yapılan yerleştirmelerde usulsüz biçimde üniversitelere ve bölümlere yerleştirmeler yapıldığı ve bu yerleştirmeler neticesinde üniversite adları ve bölümlerinin kamuoyundan gizlendiğine dair iddialar bulunmaktadır. Bu bağlamda;

1 - Bakanlık olarak söz konusu iddialara ilişkin bilginiz bulunmakta mıdır? Bulunmamakta ise işbu soru önergesini bir ihbar olarak kabul edecek misiniz?
2 - 2014 yılı Aralık ayına ait Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı tavan ve taban puanları yayınlanmış ancak üniversite ve ilgili bölüm adları yayınlanmamıştır. Bu durum Bakanlığınıza göre Eğitim ve Çalışma hakkına yönelik bir ihlal değil midir?
3 - Yine söz konusu üniversite ve bölüm adlarının verilmemesi, yapılan yerleştirmelerin şeffaf ve denetlenebilir olması gerektiği ilkesine aykırı değil midir?
4 - Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’nın uygulamaya konulduğu tarihten bu yana bölümlere yerleştirilen kişi sayısı nedir?
5 - Bakanlığınız birimlerine Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’nın uygulamaya konulduğu tarihten bu yana yapılan şikâyet başvurusu sayısı nedir? Bakanlık olarak yapılan söz konusu başvurulara ilişkin hukuki bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılan bu hukuki işlemlerin sayısı nedir? Başlatılmış olan bu hukuki işlemler bugün itibariyle hangi aşamadadır?