Nobel Fizik Ödülü nötrino çalışmalarına verildi

2015 Nobel Fizik Ödülü, nötrinolarla ilgili çalışmaları nedeniyle Japon Takaaki Kajita ve Kanadalı Arthur McDonald’a verildi.

soL-Bilim

2015 Nobel Fizik Ödülü, atomaltı parçacıklar olan nötrinoların kütleye sahip olduğu gösteren çalışmaları nedeniyle Japon Takaaki Kajita ve Kanadalı Arthur McDonald’a verildi.

Kanada’da bulunan Queen’s Üniversitesi emekli profesörü McDonald ve Tokyo Üniversitesi Kozmik Işın Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Kajita, nötrino osilasyonu olarak bilinen fenomenin keşfedilmesiyle, evrenin oluşumu ve geleceği konusundaki anlayışa yaptıkları katkıyla tanınıyor.

Kajita ve McDonald, 2000’li yıllara girilirken yaptıkları farklı deneylerde, neden yeryüzünde nötrinoların olması gerekenin üçte biri oranında var olduğuna açıklama getirdiler. Nötrinoların kimlik değiştirdiğini gösteren iki fizikçi, bu atomaltı parçacıkların küçük de olsa bir kütleye sahip olmaları gerektiğini ortaya koydu.

Stockholm’e telefonla bağlanarak bir basın toplantısı düzenleyen Prof. McDonald, bulgularının bilim insanlarına daha bütünlüklü bir bakış açısı kazandırmasının yanı sıra, yıldızların parlamasını sağlayan ve bir gün Dünya’nın elektrik kaynağı olarak kullanılabilecek olan füzyon kuvvetinin arkasındaki bilime de ışık tutabileceğini ifade etti.