Erkeklerin daha az yaşaması yeni bir durummuş: Sebep sigara ve kalp krizi

Yapılan araştırma, kadın ve erkek arasındaki yaşam süresi farkının açılmasının yeni bir durum olduğunu, arkasında yatan sebebinse sigara ve kalp krizi olduğunu gösterdi.

Dış Haberler

Kaliforniya Üniversitesi'nden Hiram Beltrán-Sánchez ve Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Caleb E. Finch ve Eileen M. Crimmins tarafından yapılan araştırma, kadınların erkeklerden uzun yaşamasının 20. yüzyılda ortaya çıkan bir durum olduğunu ortaya koydu.

1800 ve 1935 arasında 13 gelişmiş ülkedeki ölümleri inceleyen araştırma, farkın açılmaya başlamasının 20. yüzyıl ile birlikte gerçekleştiği bulgusuna ulaşırken, sebebin erkeklerin daha fazla sigara içmesi ve daha çok kalp krizi geçirmesi olduğu görüldü.

1800 ve 1839 arasında 60 yaşında ölen her 100 kadına karşılık 120 erkeğin öldüğü görülürken, bu fark 1920-1935 arasında 100 kadına karşılık 210 erkeğe yükseliyor.

Kalp krizinin erkeklerde daha sık ve daha erken görülmesinin sebebinin de beslenme farklılığı, yaşam biçimindeki farklılıklar ve genetik sebepler olduğu söyleniyor.