Öğretmenlerle Evrim Çalıştayı gerçekleşti

Öğretmenlerle Evrim Çalıştayı geçtiğimiz haftasonu İzmir'de tamamlandı. Fen bilgisi ve biyoloji derslerinde evrim öğretimini güçlendirmek amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında hazırlanan kitapçık ücretsiz dağıtılacak.

bilimsoL

İzmir Bornova Belediyesi'nin Dost Bilimevi'nde 25-27 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Öğretmenlerle Evrim Çalıştayı'na yirmi iki fen bilgisi ve biyoloji öğretmeni katıldı. Üç günlük etkinlik kapsamında evrenin evriminden evrimsel tıp ve insan evrimine kadar farklı konularda 6 sunuş yapıldı.

Çalıştayda ayrıca, genetik sürüklenme, doğal seçilim, kalıtım ve canlı çeşitliliği konularını ortaokul ve lise düzeyinde anlatmak üzere geliştirilmiş pilot eğitim etkinlikleri uygulandı.

Etkinlik hakkında fikrini aldığımız organizasyon ekibinden Tülin Çetin, katılan öğretmenlerin etkinliğin hem yaygınlaştırılması, hem de derinleştirilip daha fazla konu içermesi konusunda talep aldıklarını ifade etti. Çetin, pek çok eğitim fakültesinde öğretmen adaylarına nitelikli evrim dersleri sunulmadığı için, çoğu fen bilgisi ve biyoloji öğretmeni için evrimsel biyolojinin mekanizmalarının muğlak olduğunu söyledi.

Çalıştayda “Evrimi Nasıl Anlatırız” konulu bir atöyle çalışması yürüten Zelal Durmuş, müfredattan "evrim" teriminin çıkarılmış olmasına rağmen çok sayıda konu başlığı altında evrimsel biyolojinin kavram ve bilgilerinin aktarılabildiğini hatırlattı.

Durmuş, mevcut müfredatta mutasyon, varyasyon ve doğal seçilim gibi evrimsel değişimin temel mekanizmalarının halen bulunduğunu belirtti.

Organizasyon ekibinden Murat Tuğrul ise Türkiyeli akademisyenlere öğretmenlere ve kamuoyuna dönük eğitici faaliyetlere daha fazla katılma çağrısı yaptı. Tuğrul, hazırlanan kitapçığın ücretsiz dağıtılacağını söyledi.

Etkinliğe Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği (Eko-Evo), Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (ESEB) ve Bornova Belediyesi'nin destek verdiği belirtiliyor.

Daha fazla bilgi için: http://www.ogretmenlerlevrimcalistayi.com