Astronomlar gökyüzündeki en büyük cismi tespit etti

Evrenin uzak bir noktasında "süperboşluk" adı verilen küresel bir delik bulunduğu açıklandı.

Bilim

Astronomlar evrende bilinen en büyük cismi bulduklarını açıkladı. Bunun devasa büyüklükte küresel bir delik olduğunu söyleyen astronomlar, cismi "süperboşluk" olarak tanımlıyor. Hawaii Üniversitesi'nden Istvan Szapudi'nin yönettiği araştırma, cismin "insanlık tarafından tanımlanmış en büyük tekil yapı" olduğu sonucuna ulaştı.

Cismin bulunduğu boşlukta 10 bin galaksinin olması gerektiği söylenirken, 10 yıl öncesinden beri bölgenin alışılmadık soğuklukta olduğunun bilindiği de belirtiliyor. Durham Üniversitesi'nden Carlos Frenk, soğuk bölgenin şüpheye sebep olduğunu söylerken, bunun evrenle ilgili bildiklerimizi sorgulattığını da açıkladı.

Bölgenin merkeinde devasa bir boşluk olduğu söylenirken, bunun etrafındaki ışıkla birlikte çevresindeki tüm enerjiyi emdiği söyleniyor. Ancak süperboşluğun içerdiği madde miktarının da evrenin bizim bulunduğumuz bölgesinde %20 daha az olduğu ve düşük yoğunluklu olduğu kaydediliyor.  

Deliğin evrenin normalde eşit olan dağılımını bozduğu belirtilirken, boyutu ve boşluğu sebebiyle nadir bulunabilecek bir cisim olduğu, evrende buna benzer sadece bir kaç süperboşluk bulunabileceği söyleniyor. Bilim insanları boşluğun nasıl oluştuğuna dair henüz bir fikirleri olmadığını açıklıyorlar.