Kök hücreden insülin üreten hücreye

Bilim adamları insan embriyonik kök hücrelerini insülin üreten hücrelere dönüştürmeyi ve bunu diyabetik farelere vererek kan şekeri seviyesini düşürmeyi başardı.

Serhat Taşlıca / BilimsoL

Diyabetin belli tiplerinin tedavisinde hastaların devamlı olarak dışarıdan insülin takviyesi alması gerekmektedir. Yaşam kalitesini düşüren bu durumun yerine bilim insanları insülin üreten hücrelerin yenilenmesi yöntemi üzerine araştırmalar yürütüyor.

Bilim insanları daha önce insülin üreten hücrelerin kadavradan diyabet hastalarına naklini gerçekleştirmişti ve bu araştırmalar ülkemizde de yakın zamanda uygulamaya dönüşmek üzere. Ancak bu yöntemle çok sayıda hastaya uygulama yapılması, yeterli kadavranın bulunmasının zorluğu nedeniyle mümkün değil. Daha kolay ve daha çok hücre elde etmek için araştırmalar yapan bilim insanlarının çalışmaları meyve vermeye başlamış görünüyor.

Yeni yöntemle insan embriyonik kök hücreleri ve insan uyarılmış pluripotent kök hücreleri*, insülin üreten pankreas beta hücrelerine dönüştürülmüş. Kök hücreden üretilen beta (KH-β) hücreleri, canlı dışında, hücre kültürü içinde iken ortamdaki glikoz seviyesine bağlı olarak insülin salgılıyor.

Haberin devamını okumak için tıklayınız.