Karanlık maddeyi Güneş'te gözlüyor muyuz?

Varlığına dair uzun süredir gözlemlerden kaçmayı başarmış ve evrenin yaklaşık %85’lik bir bölümünü kaplayan kara maddeye ait ilk ipucu Güneş gözlem analizlerinden sağlanmış olabilir.

Elbruz Murat Baba / BilimsoL

Evrendeki çekim kuvveti miktarı, ışığı yansıtabilen ve dolayısı ile teleskopla gözlenebilen maddenin, tüm maddenin %85’e yakın bir kısmı olduğunu gösteriyor. Maddenin gözlenemeyen kısmına “karanlık madde” diyoruz.

Bilim insanlarının uzun yıllardır gerçekleştirdikleri gözlemlerden karanlık maddeye dair en ufak bir gözlem ortaya konamamıştı. Yayınlanan 12 yıllık teleskop verileri analizi sonucuna göre, karanlık maddeye dair ilk sinyal gözlenmiş olabilir.

Avrupa Uzay Ajansı gözlemevindeki verilerin kullanıldığı çalışmada, X-ışını demetlerinde karanlık maddenin teorik parçacığı olan axion’lara ait olduğu düşünülen varyasyonlar gözlendi. Yapılan gözlemlerdeki çıktıların hiçbir geleneksel yöntemle açıklanamadığını fakat axion teorisinin bunu açıklayabildiğini belirten araştırmacılar, yine de bunun sadece bir hipotez olduğunu belirterek sonuçlara temkinli yaklaşıyorlar.

Haberin devamını okumak için tıklayınız.