Eşcinsel çiftler tarafından evlat edinilen çocuklar dezavantajlı mı?

Cambridge Üniversitesi’nden geçtiğimiz günlerde bildirilen bir çalışma gay ve lezbiyen çiftlerin evlat edinmeleri ile ilgili mitlerin yanlışlığını ortaya koyuyor.

Aynı cinsiyetten çiftlerin evlat edinmeleriyle ilgili Cambridge Üniversitesi Aile Araştırmaları Merkezi’nde yapılan bir çalışma, gay veya lezbiyen çiftler tarafından evlat edinilen çocukların heteroseksüel çiftler tarafından evlat edinenler ile aynı gelişimi izlediklerini gösteriyor. Hayata zor koşullarda başlayan bu çocukların yeni ailelerine alışma dönemleri de geleneksel ailelerle benzerlik gösteriyor.

130 aile ile yapılan çalışmaya 41 gay, 40 lezbiyen ve 49 heteroseksüel çift katıldı. Ailelerin kayıtlarına İngiltere’deki 70 evlat edinme kurumu üzerinden ulaşıldı. Aile içi ilişkiler, ebeveynlerin durumları ve çocukların uyum düzeyi incelendi.

Çalışmanın yazarı ve Cambridge Üniversitesi Aile Araştırmaları Merkezi müdürü Prof. Susan Golombok ise şunları söyledi: “Genel olarak, ailelerin deneyimleri arasında farklılıktan çok benzerlik olduğunu bulduk. Ortaya çıkan farklılıklar ebeveynlerdeki depresif belirtilerin düzeyi ile ilişkiliydi, gay babalarda anlamlı olarak daha düşüktü. Bir diğer farklılık ise evlat edinme sürecinde görülüyor, çocuk sahibi olmak için heteroseksüel ve bazı lezbiyen ebeveynlerde evlat edinme ikinci seçenek iken, gay ebeveynlerin biri hariç hepsinde ilk seçenekti.”

Çocukların çoğunun aile ve okula uyumlarının yüksek olduğu gözlendi. Gay babaların çocuklarıyla daha çok etkileşim içinde oldukları ve çocukların da daha yoğun bir sosyal hayata sahip olduğu bulundu.

Çalışmanın sonuçları aynı cinsiyetten ebeveynlerin evlat edinmesine karşı çıkanların ortaya attığı yaşıtları tarafından ezilme ve çocuğun kendi cinsel kimliği hakkındaki korkuları da boşa çıkarmış durumda. Prof. Golombok’a göre, “Bu konular önemli bir problem oluşturmuyor görünüyor, yine de araştırmacılar ve bazı ebeveynler ergenlik döneminde zorbalığa maruz kalınabileceğini kabul ediyor.”

Prof. Golombok, günümüz aile biçimlerinin, örneğin yardımcı üreme teknikleri, yumurta veya sperm donörlüğü, veya aynı cinsiyetten ebeveyne sahip olmanın, ebeveyn-çocuk ilişkisi ve çocuğun duygusal gelişimi üzerine olan etkilerini araştırıyor. Daha önceki çalışmalarında tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olan ailelerin çok iyi bir düzen kurabildikleri, hatta zaman zaman doğal yöntemlerle çocuk sahibi olan ailelere göre duygusal ve sosyal açıdan daha iyi oldukları noktalar olduğu ortaya çıkmıştı.

BilimsoL ekibi hazırladı.
facebook.com/BilimsoL
twitter.com/BilimsoL

Kaynak:
1. http://www.cam.ac.uk/research/news/ive-got-two-dads-and-they-adopted-me
2. Golombok S, MacCallum F, Goodman E. The "test-tube" generation: parent-child relationships and the psychological well-being of in vitro fertilization children at adolescence. Child Dev. 2001 Mar-Apr72(2):599-608.