Ekoloji gittikçe daha az açıklayıcı hale mi geliyor?

Son 80 yıldır ekolojinin çeşitli alanlarında yayınlanan 18.076 makaleyi inceleyen yeni bir çalışma, disiplinin ilerleyişine dair ilginç bir bakış açısı sunuyor. Araştırmaya göre, ekoloji alanındaki çalışmalarda git gide daha fazla hipotez test edilirken, açıklama gücü azalıyor olabilir.

İstem Fer / BilimsoL

Zaman zaman bilimsel alanyazınındaki birikimin ve eğilimin kendisi de bilimsel araştırmaların konusu olabiliyor. Araştırmalara elektronik olarak ulaşılabilmesi, bilimsel bilgi üretimindeki ilerleme ve eğilimlerin görülmesini sağlayan büyük ölçekli meta-çalışmaları mümkün kılıyor. Hakemli bilimsel dergilere gönderdikleri çalışmalarda, kendilerinden her seferinde daha fazla p-değeri istenmesinden yola çıkan bir grup ekolog, bu durumun alanda nasıl evrilmiş olabileceğini incelemeye aldı.

Araştırmacılar önce, disiplinin ilerlemesiyle alanyazınında üç temel eğilimin gözlenmesinin beklenebileceğini öne sürdüler: (i) teorilerle, gözlem ve deneylerden elde edilen verilerin karşılaştırılması veya bu veriler kullanılarak teorilerin uygulamaya geçirilmesine istinaden istatistiksel çıkarımlarda artış, (ii) doğal sistemlerin veya olayların görece daha basit alt-birimlerine dair açıklamaların oturmasıyla, giderek daha karmaşık sistemlerin veya olayların mercek altına alınması, (iii) incelenen sistem veya olayı açıklama gücünde artış.

Haberin devamı için tıklayınız.