Cern’de büyük çarpışma gerçekleşti!

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ndeki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda rekor hıza ulaştırılan proton parçacıkları çarpıştırıldı.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nden (CERN) yapılan açıklamada, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda yerin 100 metre altındaki tünelde, 3.5 Tev (teraelektronvolt) güce ulaşan ışık huzmelerinin ters istikametlerden gönderilerek toplam 7 Tev enerjiyle çarpıştırıldığı duyuruldu.

CERN yetkilisi Steve Myere, "İki huzmeyi çarpıştırmak başlı başına zorlu bir iş. Bu, okyanusun ortasında çarpıştırmak üzere Atlantik'in iki kıyısından birer toplu iğne fırlatmak gibi bir şey aslında..." dedi.

Şimdi sırada, bu çarpışma sırasında atom-altı parçacıkların durumuna dair elde edilen bilgilerin analiz edilmesi var. Bu analiz uzun bir vakit alacak, ancak CERN’deki bilim insanları, çarpışmanın şimdiden “bilim tarihinde yeni bir çağın başlangıcı”nı temsil ettiğini savunuyorlar.

Parçacık fiziğinin en büyük deneylerinden birisi olan bu deneyde, evrenin oluşum sırasındaki ortam yeniden oluşturulmaya çalışılıyor. Deneyden elde edilen veriler sayesinde parçacık fiziğinin birçok önemli teorik başlığı da sınanacak.

Bu başarılı çarpışmayla birlikte Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, bir seneliğine bakıma alınacak ve asıl hedef olan 14 Tev gücündeki çarpıştırma için hazırlıklar başlayacak.

(soL - Dış Haberler)