Akıllı telefon + 10$ = Mikroskop

Biyoloji öğrencileri 10 dolarlık malzeme kullanarak akıllı telefonlarını bir mikroskopa dönüştürebiliyorlar.

BilimsoL
Yakın zaman önce Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyoloji bölümünden yüksek lisans derecesini alan Daniel Miller’ın girişimleri sonucunda, öğrenciler bu sene genel biyoloji laboratuvarında kullanılmak üzere kendi mikroskoplarını kendileri yapıyorlar.
Tez çalışmaları için internette gezinirken tesadüfen denk geldiği bir site sayesinde kendi mikroskobunu yapmayı düşünen Miller bu fikri aynı zamanda ders asistanlığını yaptığı öğrencilerle de paylaşmış ve onlardan kendi mikroskoplarını yapmalarını istemiş. 50 kişilik sınıftan 15 öğrenci kendi mikroskoplarını yaparak hem ekstra puan kazanmışlar hem de çok keyifli bir deneyim yaşamışlar.
Akıllı telefon ile birlikte pleksiglass levha, vida, somun, lazer işaretleyici lensi ve LED lamba gibi piyasadan kolayca bulunabilecek ve toplam fiyatı 10 doları geçmeyen malzemelerle hazırlanan mikroskop, tek lens ile 175 kat çift lens ile 400 kat büyütme yapabiliyor. Laboratuvarda kullandıkları profesyonel mikroskoplar gibi 600 katlık bir büyütme oranına ulaşılamasa da 10 dolarlık fiyatı ve taşınabilir ebatlarda olması bu mikroskoplara öğrencilerin daha kolay ulaşımını sağlıyor.
Miller’in fikri kampüs kapsamında sürdürülen eğitim laboratuvarlarını yenileme projesi ile de bütünleştirilmiş. Biyoloji, fizik, kimya, inşaat mühendisliği ve nükleer mühendislik bölümlerinin eğitim laboratuvarlarının yenilenmesi projesinde, öğrencilerin gelecek dönem kullanacakları cihaz ve aletleri kendilerinin yaparak “kendin yap” fikrini deneyimlemesi amaçlanıyor.

Kaynak:
http://discover.mst.edu/2014/08/05/cell-phone-biologist/
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140729092646.htm