Yeni yıl!

AKP iktidarında, her yıl, bir öncekini mumla aratır hale geldi. 2014 yılı, Amasya’nın bilmem ne ilçesinde din dersi öğretmenin, “Bir Sünni Alevi ile evlenirse yüz kırk kırbaç cezası ile cezalandırılır, çocuk yaparsa ölür” ve “Kurtuluş Savaşı’na yardım eden bayanların başı kapalı olduğu için biz bu savaşı kazandık, bugün olsa kazanamayız” gibilerinden saçmalamalarıyla başladı.  Bu tür söylemlerle ve bakanlığın karar ve uygulamalarıyla piyasalaşma ve gericileşme tüm hızıyla devam etti. Yıl içindeki haberler,  kısaca şöyle:

Ocak ayında bile bazı okullar imam hatibe dönüştürüldü ve Ocak 2014 itibariyle imam hatiplerde okuyan liseli oranı yüzde 10’a ulaştı. Bölge İdare Mahkemesi 10 Ocak 2014 tarihinde, 08 Haziran 2013 tarihinde yapılan ve sonuçları doğru hesaplanmayan Seviye Belirleme Sınavıyla ilgi yürütmeyi durdurdu/iptal etti. Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı,  çalışan öğretmenlerin yüzde 52'sinin alan dışı görev  yaptığını, sınıf öğretmenliğine 800 ayrı alandan atama yapıldığını açıkladı. Şubatta, meslek liselerinde beden eğitimi dersi ile görsel sanat dersleri kaldırıldı.

Martta AKP, cemaat ve dershane bahanesiyle bakanlığı bir kez daha dümdüz etti. Yaklaşık 80 yıldır bakanlığın beyni durumunda olan Talim ve Terbiye Kurulu, bakanın noteri durumuna düşürüldü. Bakanlık bürokratları bir kez daha görevlerini bırakmış sayıldı. 4 yılını dolduran okul müdür ve müdür yardımcılarının da görevlerini bırakması sağlandı. Sözlü sınavla yönetici belirleme, yazılı ve sözlü sınavlarla da aday öğretmenlerin öğretmenlik kadrosuna alınması koşulu getirildi. Bu sınavları, AKP’lileşmiş il-ilçe milli eğitim müdürlerinin belirleyeceği komisyonlar yapacak. Böylece hem okul  yöneticilerinin hem de atanacak öğretmenlerin  AKP yandaşı olması güvence altına alındı. Bu arada dershanelerin de 2015 Eylülüne kadar kapanması kabul edildi. 

Nisanda, Hatay’da bir öğretmen hakkında, öğrencilerini 'kızlı erkekli' oturtuyor diye soruşturma açıldı ve “Başbakan'a muhalif misin” diye soruldu. Adana'da din kültürü öğretmeni hakkında, evrim teorisiyle ilgili kitap yazdığı için soruşturma başlatıldı. Mayısta, bakanlık valilerden, mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarını "karma" ve "yalnızca kız öğrencilerin öğrenim görebileceği" okullar olarak düzenlemesini ve kız liselerinin tabelalarına "kız" yazılmamasını istedi. İlköğretim öğrenci velilerine, “Sünni/Alevi” olup olmadıklarını ve “ne sıklıkla ibadet” yaptıklarını soran bir anket düzenlendi.

Temmuzda,  Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi, 2013 Kasımında yapılan TEOG ortak sınav sonuçları için yürütmeyi durdurma kararı verdi. 2011’de Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren bir kişinin itirazı üzerine Ankara 11’nci İdare Mahkemesi bir soruyu iptal etti. Ağustosta, bakanlık, okul öncesi kurumlarına gidecek öğrencilere 2 bin 500, özel ilkokullara gidecek öğrencilere 3 bin TL, özel liselere gideceklere de 3.500 TL destek verileceğini açıkladı. Erdek’te 1879 yılında Rumlar tarafından yapılan bir okul imam hatip lisesi oldu.

Eylülde, TÜRGEV gibi bazı muhafazakar kurumlara, Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeye, imam hatip liselerinde kitap dağıtma ve okutma gibi etkinlik yapma hakkı verilirken, bir genelgeyle öğretmenlerin ders kitabı dışında öğrencilere kitap önermesi yasaklandı. Bakanlık Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, ortaokul ve liselerde ibadethane açılmasını zorunlu hale getirdi. Kılık Kıyafet Yönetmeliği değişikliği ile de, tüm eğitim kurumlarında türbana serbestlik getirildi. İstanbul’da bir ortaokulda 2014-2015 eğitim-öğretim yılı açılışı bir öğrencinin Kuran’ı Kerim okumasıyla yapıldı. Ekimde,  Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kuran hocası olan 84 yaşındaki Nakşi lider,  İstanbul’daki ilkokulları ve anaokullarını gezerek İslam üzerine sohbetler düzenlemeye başladı.

Aralık’ta da, 19. Milli eğitim Şurası gerçekleştirildi. 18 ve 19’uncu şuralarda her istedikleri ve düşündükleri şura kararları olarak kabul gören Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı, "Latin harfleri kaldırılsın" buyurdular.

Bu gelişmeler AKP’nin, gericileşme yönünde bir yandan tavan yaptığını öte yandan da, dönüm noktasına yaklaştığını gösteriyor. Gericileşmede, karma eğitime son verilmesi ve Latin harflerinin kaldırılması dışında geriye pek bir şey kalmadı. Bu denli gericileşmeyi bu halkın kaldırması kolay değil. Öyle bir noktaya gelindi ki, halk patlamasa, AKP çatlayacak; gelen gideni aratsa da, 2015, 2014’ü aratmayacak.

Mutlu ve aydınlık yıllar dileğiyle,

[email protected]