Rıfat Okçabol

Kitaplar, içerikleriyle açıkça Anayasa ve de Milli Eğitim Temel Kanunu’nun temel ilkeleriyle çelişiyor. Bu nedenle dava açıldığında Danıştay’ın bu ders kitaplarını yürürlükten kaldırması gerekiyor.

Yeni ders kitapları

Rıfat Okçabol

TKP'li Eğitim Emekçileri Müfredat Komisyonu, yeni müfredata göre basılan ders kitaplarını inceleyerek, müfredatın misyonunu açıkça ortaya koymuştur. Konunun önemi gereği, bu emekçilerin soL'da yayımlanan yazılarından yaptığım alıntılarla ders kitaplarının niteliğini özetlemek istedim.

5. sınıf matematik ders kitabında, şekil konusunda, yalnız İslami eserlerde kullanılan örneklere yer veriliyor ve hiç gereği yokken Osmanlı ile padişahlardan söz ediliyor. 9. sınıf matematik ders kitabında da, AKP’nin seçim dönemlerinde kullandığı Çanakkale Köprüsü gibi bazı görsellerle kimi İslam ulemalarının yaşam öykülerine yer veriliyor. Kitapta ayrıca piyasacı ve gerici (Türk-İslam sentezi) anlayışlara vurgu yapılıyor.

Liselerdeki Türk Dili ve Edebiyatı ders kitaplarında, yaygın olarak "maarif" gibi halk tarafından artık kullanılmayan sözcüklere ağırlık veriliyor. Yeni ders kitaplarında, daha önceki ders kitaplarında yer verilen Sabahattin Ali, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Fakir Baykurt gibi edebiyatçılarla Köroğlu, Dadaloğlu ve Pir Sultan Abdal gibi halk şairlerinden söz edilmiyor. Gerici yazarların ağzından gerçekleri saptıran yorumlar kullanılıyor. Örneğin faşizm karşıtı eserleriyle ve komünist kimliğiyle bilinen Picasso, İslamcı bir kılıfla öğrencilere tanıtılıyor.. Gerici yazarlardan seçilen metinler üzerinden sorulan sorularla öğrencilere, Osmanlı, gericilik ve Türkçülük güzellemesi yapılıp toplumun tümünün İslami yaşam biçimini benimsediği algısı yaratılmak isteniyor. Gerici yazarların metinleriyle okuma, kütüphane ve aydınlanma küçümseniyor; öğrenciye "insancıl gereksinimlerinizi boş verin, gerekirse karanlıkta kalsanız bile namazı kaçırmayın" mesajı veriliyor.

Edebiyat ders kitaplarında, örneğin “… Allah’ı inkar eden modern insan tabiatı düşman bilerek onunla savaşmış, bu savaş alkışlanmış, kazanılan zaferler modern insana bir firavun gururu vermiştir” ifadesinin de bulunduğu Mustafa Kutlu’nun yazılarına da yer veriliyor. M. Kutlu’nun yıllarca Fetullah Gülen cemaatine ait Zaman gazetesinde yazdığı, günümüzün Yeni Şafak gazetesi yazarlarından olduğu ve bazı kitaplarının İmam Hatip Liselerinde okutulduğu biliniyor.

Türkçe ders kitabında da, günlük işlerde başarılı olmak için "dua" etmenin önemi ile insanların tutum ve davranışlarını değerlendirirken dini kuralların önemine vurgu yapılıyor. 21 Mayıs 2017 tarihinde yapılan AKP 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu şiire yer veriliyor. Yazılarda "şehir hastaneleri" ve "millet bahçesi" gibi konulara değinilerek parti propagandası yapılıyor.

5'inci sınıflara seçmeli ders olan Görgü Kuralları ve Nezaket dersi kitabında da, sükut, hürmet ve rikkat gibi eski sözcüklerin kullanılması dikkat çekiyor. “Hayırlı sabahlar” ve “Sabah şerifleriniz hayırlı olsun” gibi söylemlerle öğrenciler dini söylemlere alıştırılmak isteniyor. Evrensel ahlak yerine İslami ahlak öne çıkarılıyor, ayetlere yer veriliyor. Komşularla iyi ilişkiler kurulması, "Sılayırahim" gibi dini bir yaklaşımla açıklanıyor.

5. sınıf Sosyal Bilgiler kitabında, ne anlama geldiği açıklanmadan ve 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasıyla ve Cumhuriyetin temel değerinin ulusal egemenlik olduğuna değinmeden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ndan söz ediliyor. "Yardımlaşmada ve dayanışma" konusunda Kızılay’dan söz edilirken, "doğal afetler" konusunda son yıllarda yaşadığımız deprem ve orman yangınlarından hiç söz edilmiyor.

5. sınıf Fen Bilimleri ders kitabının, okulların fiziksel koşulları ile velinin ekonomik koşullarına aldırmadan hazırlandığı görülüyor. Bu kitapta da, Türkiye’nin yakında ay’a ayak basacağı gibi parti propagandası yapılıyor. Uluğ Bey, Ali Kuşçu, Biruni, Fergani ve Cacabey gibi Türk-İslam bilim insanlarından söz edilirken Müslüman olmayan bilim insanlarından söz edilmiyor. Fen konuları genelde yalnız İslami bilim insanlarıyla ilişkili olarak anlatılırken yer yer eksik ve yanlış bilgilere yer veriliyor.

Sonuç olarak bu ders kitaplarıyla yer yer AKP propagandası yapılıyor; öğrenciye yanlı ya da yanlış bilgiler aktarılıyor; öğrenciden bilimsel gerçekler saklanıyor, öğrenciler İslami anlayışa, söyleme ve yaşama hazırlanıyor. Hemen her konu dinle ilişkilendiriliyor ve insanlığa yararlı her şey yalnız İslam dünyasında olmuş algısı yaratılmak isteniyor.

Kitaplar bu içerikleriyle açıkça Anayasa ile ve de Milli Eğitim Temel Kanunu’nun temel ilkeleriyle çelişiyor. Bu nedenle dava açıldığında Danıştay’ın bu ders kitaplarını yürürlükten kaldırması gerekiyor. Bu arada laiklikle, bilimsellikle ve çağdaşlıkla bağdaşmayan, üstelik öğrencinin özgürleşmesini engelleyen böylesi ders kitapları yazanları da, bu kitapları ders kitabı olarak kabul edenleri de kınamak gerekiyor.

[email protected]