Bu da olur mu? Olur, olur!

“Yetmez ama evet”çilerin desteğiyle yargının AKP’lileşmesinden bu yana, olmaz olmaz denen pek çok şey oluyor. Başbakan, “Dindar gençlik yetiştireceğiz” diyor gençlerin dinin ve kinin davacısı olmasını istiyor! 2011’de çıkarılan kanun hükmünde kararnamalerle, 2012’de çıkarılan 4+4+4 yasasıyla, değiştirilen kıyafet ve ortaöğretim kurumları yönetmelikleriyle, her şey Başbakan’ın bu istek ve söylemleri doğrultusunda ilerliyor. Okulların imam hatiplere dönüşmesi yetmiyor, genel liselerin bir bölümü Anadolu lisesine dönüştürülüp sınavları kazanmayanlara imam hatip seçeneği sunuluyor. Bakan, “Okullarda mescid de açılabilir, kıyafet de serbest olabilir” diyor!

Bir ortaokulda Türkçe öğretmeni, okula kara çarşafla girince, yukarıda özetlenen gelişmelere ve eğitimin piyaslaşıp dincileşmesine yıllardır ses çıkarmayan bazı gazeteler, “Bu da olur mu?” gibilerinden haberler yapıyor.

“Bu da olur mu?” dedirten olay tek bir olay olsa neyse! Her gün böylesi haberler geliyor.

Bu yıl, 3.671 açığı olan müzik öğretmenliğine yalnızca 202 ve 17.302 gereksinime karşın 2.628 rehber öğretmen atanırken 15.684 din kültürü ve ahlak ders için ise 3880 öğretmen atanıyor!

ABD, Useme Bin Laden ile Gülbeddin Hikmetyar’ı yakalamak için Afganistanı işgal edip yıllardır onunla savaşıyor ABD’ye orada da destek çıkıyoruz. Sonra da Bakan Avcı, okullar açıldığında 2. sınıf öğrencilerine gönderdiği kitapta şu ifadeler yer veriyor (!):

Çocuklar saklambaç, körebe yerine savaş oyunu oynuyor. Kovalıyor, yakalıyor ve öldürüyorlar. ….
Adı Gülbeddin Hikmetyar, liderimiz bizim. Allah adıyla konuşur, Allah için savaşır en önde. Ona zor değil kafasını kırmak zalimlerin, daha çocukken başladı bu işe. Az yer, az uyur, örgütleyicidir, azimli gerçekçidir. Seviyoruz tüm ülke gibi biz küçük mücahitler de onu.

Bazı gazetelerde, bir imam hatip lisesi müdürünün masasında Cemaatin yayın organı Zaman gazetesinin yer aldığı fotoğrafı yayımlanıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, valiliklere gönderdiği bir yazıyla, Mavi Marmara olayı ile gündeme gelen ve gerici oluşumları destekleyen İnsan Hakları ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın, Türkiye genelinde "Her sınıfın bir yetim kardeşi var" projesi için, okullardan para toplanması konusunda yardımcı olunmasını istiyor!

Bakanlık, yeni atanan öğretmenler için “uyum” toplantısı düzenleniyor. Davetli konuşmacılardan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden bir akademisyen, öğretmen ahlakından bahsederek, öğretmenlere Hz. Ömer adaletini örnek gösterip “Her sabah kalkınca bugün Allah için ne yapmalıyım” diyen Ömer’in örnek alınmasını öneriyor!

İmam hatip okulu sayısı bini aşıyor. Neredeyse her gün bir okul imam hatibe dönüştürülüyor. Normal okullarda üç-beş öğrenci için imam hatip programı açılarak birkaç yıl içinde o okulun imam hatipleşmesi garanti altına alınıyor. Oysa imam hatipler, Öğretim Birliği Yasası gereği 1924’te toplumun dini hizmetlerini yürütecek insanları yetiştirmek için açılan okullar. 1982 Anayasası’na göre bu yasa, değiştirilmesi bile teklif edilemeyecek yasalardan biri. Oysa açılan imam hatiplerle, bütün öğrencilerin ve giderek toplumun imamlaşması söz konusu oluyor! En kalabalık öğretmenler sendikası ne yazık ki şeriatçı öğretimi savunuyor! Laik ve bilimsel eğitimden yana olanlar ise durumu seyrediyor! Anayasa’nın korunması görevini üstlenmiş olan Cumhuriyet Savcıları da, Danıştay da, Anayasa Mahkemesi de, olaya “Anayasl düzen bizim işimiz değil ben anayasadan manayasadan anlamam” dercesine bakıyor!

Uğrunda savaşlara girdiğimiz ve bir zamanlar dost olduğumuz Kaddafilerle Esadlara şimdi o istedi diye düşman olduğumuz ABD’de, demokrasi gereği olarak, okullarda dini semboller bile kullanılamıyor.

Bizde ise, herhalde ileri demokrasinin nimeti olarak kara çarşaflı öğretmen bile derse girebiliyor! AKP iktidarda kaldığı sürece, “Kara çarşaflı öğretmen de bir şey mi?” denecek günlerin bizi beklediği belli oluyor. Kara çarşaflı öğrenci de gelecek, şalvarlı-takkeli öğrenci de! Önce kızlarla erkekeler ayrı sınflara alınacak, sonra okulları ayrılacak…

AKP iktidardan gitmedikçe, gelecek kara günlere gebe görünüyor.

[email protected]