Sosyaldemokrat Ayı

Hiç, öyle hakaret ettiğimi falan düşünmeyin. İlgisi yok. Bizim memlekette hayvanların da politik görüşleri vardır biliyorsunuz. Bozkurtumuz milliyetçi, atımız liberal sağ, yunusumuz liberal demokrat, güvercinimiz demokratik sol. Takım tutan hayvanlarımız da var malum. Kanarya Fenerbahçe’lidir, aslan Galatasaray’lı, kartal Beşiktaş’lıdır, horoz, Denizlispor’lu. Hamsinin de Trabzonlu olduğu sır değil. Bu nedenle sosyal demokrat olduğunu yeni öğrendiğim ayımıza başlıktaki gibi seslenmemde hakaret kastı yok, anlaşılacağı üzere.

CHP, bir ayağının altında partinin amblemi, diğerinin altında da “altı ok” olan ayıcıklar dağıtacakmış propaganda amacıyla. Durup dururken ayıdan söz edişimin nedeni de bu. CHP’nin, çok ciddi söylüyorum, bugüne kadar yaptığı en güzel iş bu bence. Oyuncak ayı, benzerleri arasında belki de en popüler nesnedir çünkü. Meraklısı isterse Marty Crisp’in Teddy Bears in Advertising Art adlı kitabına bakabilir. Bu sevimli oyuncakların hemen hemen her ürün için kullanıldığını öğrenmiş olur böylelikle.

Oyuncak ayı, her şeyden önce güven uyandıran bir sevimliliğe sahip. Hatta CHP’nin kendisinden daha fazla güven uyandırdığı da söylenebilir. Çünkü nice halk efsanesinde, ayılar sadakatin, güvenirliliğin örneği olarak anlatılmışlardır. Ayı, tuhaftır, bir tek borsada olumsuzluğu temsil ediyor, onun dışında nerede bir sembol olarak kullanılırsa kullanılsın, kullanan isabetli davranmıştır. Laf yok.

CHP’yi bu seçiminden ötürü eleştirmek isteyenler için en iyi malzeme ayının tembel olduğu iddiası olabilir, olsa olsa. Çünkü, ayılara atılan en büyük iftira budur. Eskimolar,örneğin, avlanmak için, tembel tembel oturmak ne kelime, sürekli hareket halinde olan bu soylu hayvanları takip ederek fok avlanmayı öğrenmişlerdir denir. Yani ayıya tembel denecekse kanıtlanmaya muhtaç bir tarafı vardır bu iftiranın, her iftira gibi. Ancak, CHP’nin oyuncak ayı kampanyası, bu tembellik belirlemesini, umarım, yazın yapılan seçimlerde tatilini yarıda kesemeyecek kadar üşengeç oldukları için bağlı oldukları merkezlere gidip oy kullanmayan CHP’li seçmenleri akıllara getirmez. Getirirse, kötü olur tabii ki, bu ayı tembelliği iftirası da CHP’li seçmende vücuda gelir. Kötü gerçekten.

Ama ne mutlu ki, iyi bir çok özelliği var ayının. Yani, CHP rahatça savunabilir kampanyasını. Uzmanlar özel alanına girildiğinde çok tepki gösterir diyorlar ayı için, ki, sosyaldemokrat görüşe çok uygun bir tutum bu. Özgürlük alanlarını koruma konusunda ayıdan alacağımız çok ders var demek ki. Ayıyla ortak noktamız sadece bununla sınırlı değil. O da bizim gibi tabanına basarak yürüyor. Tıpkı insan gibi vereme, zatürreye, basura yakalanıyor. Söylemesi ayıp mastürbasyonda da insanlardan farklı değil. Yani bozkurttan, attan, kartaldan, kanaryadan daha çok ayıyla ortaklığımız var bizim.
Oldum olası neden ayının Finlandiya’nın değil de Rusya’nın sembolü olduğuna takılmışımdır, belirteyim. Çünkü Finlandiyalılar ayıdan geldiklerine inanırlar. Zaten bir alemler bu Finler, kendisine ayı denmediği sürece ayının çok uysal bir hayvan olduğunu da savunurlar. Tabii bunlar tarım öncesi Finlandiya toplumunun folklorüne ait hoşluklar. 11. yüzyıl İngilteresinde Siward, Kent, Warvick ile Leicester kontlarının soylarını soplarını ayılara bağladıklarını okuduğumda, çok şaşırmıştım. İnsanoğlu/kızı nelere inanıyor, anlamak zor.

Eğer oyuncak ayı fikri Kemal Kılıçdaroğlu’na aitse, “işin gücün yok mu birader?” diyenlere karşı kendisini savunması için, ona, ayıya düşkün bir çok politikacı olduğunu hatırlatmak isterim. ABD eski başkanlarından Theodore Roosvelt sadece bir ayısever değil, ciddi bir ayı araştırmacısı idi aynı zamanda. Bir hayli kitabı var ayılarla ilgili.

Birisine söylendiğinde elbette muhatabı tarafından hoş görülmeyecek bir hakaret sözcüğüne dönüşmüş ayıdan yola çıkarak, CHP’ye de, sosyal demokratlara da bir dolu yakıştırma yapılacak haliyle. Bu, propaganda için oyuncak seçiminde isabetsiz olduğu anlamına gelmez CHP’nin.
İnsanlığın ortak kültüründe gerçekten de sadakatin, güvenilir olmanın, kendisine karışılmadığı sürece dost geçinmenin sembolü olan ayıya benzetilmekte kötü bir şey yok. İnsanın elinde evcilleştirilip kişiliksizleştirilmiş koyuna benzetilmekten daha iyidir en azından.

CHP de yaptığı ayı seçimine uygun tavırlar almada kararlı olmalı tabii. Ayının onca iyi özelliğini es geçip, gider de uzun kış uykusunu örnek alırsa kendisine, iyi olmaz haliyle.
Gün uyanık kalma günü. Uyandığında çok geç kalmış olabilir.
Ayılığında bir sınırı olmalı demek ki.
Yani.