Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Kıvılcım Çağla

Medvedev-Lukaşenko Görüşmesi KIVILCIM ÇAĞLA (Rusya)

Yayın Tarihi: 07.05.2021 , 23:36 Güncelleme Tarihi: 07.05.2021 , 23:36

Hitler'in Sovyetler Birliği'ne saldırısının ve Sovyet halkları için Büyük Anayurt Savaşı'nın başlangıcının 67. yıldönümü olan 22 Haziran 2008 günü Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev ve Belarus devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko 2. Dünya Savaşı'nda önemli bir yeri olan Belarus kenti Brest'te bir araya gelerek savaşın anısına dikilen anıta çelenk koydular, gazilerle buluştular ve çeşitli konuları görüştüler. 22 Haziran günü Rusya'da matem ve savaşın kurbanlaırnı anma günü olarak anılıyor. 22 Haziran 1941 günü Hitler Sovyetler Birliği ile saldırmazlık anlaşması imzalamış olmasına rağmen Sovyet topraklarına aniden saldırmıştı. Savaşın başında işgale uğrayan Belaruslular Sovyet halkları içinde savaşın en ağır bedelini ödediler. Brest kalesinde 1918 yılında Bolşevikler Brest-Litovsk barış antlaşmasını imzalamışlardı. İkinci Dünya Savaşı başlarında Polonya'nın elinde olan Brest savaşın başında Almanların saldırısına uğradı. Daha sonra SSCB'ye bırakılan şehre Almanlar 1941'de tekrar saldırdılar.

İki devlet başkanı yaptıkları ortak açıklamada kolektif güvenlik ve ekonomik işbirliğini artırmaya çalışacaklarını ve İkinci Dünya Savaşı'nın sonuçlarını revize etmeye yönelik girişimleri kabul etmeyeceklerini bildirdiler. Bu açıklama özellikle son dönemlerde Hitlerle işbirliği yapmış kendi faşist çetelerini kahramanlaştırmaya çalışan Baltık ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Ukrayna ve onların Avrupalı dostlarına yönelik sayılıyor. Belarus lideri Lukaşenko birçok kez Rusya ile birleşme yanlısı olarak biliniyor. Ancak Putin ve ardıllarının Lukaşenko'nun popülaritesinden dolayı onunla herhangi bir seçim yarışına girmekten korktukları biliniyor. Lukaşenko ise ülkesinde Sorosçu sözde sivil toplumcuların yıkıcı faaliyetlerine izin vermediği ve sosyal devleti önemli ölçüde koruduğu için ABD ve AB'nin kara listesinde yer alıyor.

Rusya savunma bakanı Anatoli Serdyukov Rusya'da asker sayısının daha önce planlandığı gibi 2016'ya kadar değil, 2011 yılına kadar 1,100,000'e 2013 yılına kadar da bir milyona indirileceğini açıkladı. Serdyukov, 30 bin subayın maaşlarının artırılması için bütçeden gelecek yıl 25 milyar ruble (1 milyar dolardan fazla), 2010 yılında 33 milyar ruble ve 2011 yılında da 42 milyar ruble ayrılacağını açıkladı. Rusya'da birçok subay düşük maaşlar ve konut sorunu yüzünden istifa ediyor.

Öte yandan Forbes dergisinin yeni açıkladığı Avrupalı milyarderler listesine en çok isim sokan ülke 87 kişi ile Rusya oldu. Avrupa listesinde ikinci ve Rusya listesinde birinci sırada 28 milyar dolarlık servetiyle Oleg Deripaska geliyor. Avrupa'da dördüncü ve Rusya'da ikinci sırada ise 23.5 milyar dolarlık servetiyle Roman Abramoviç geliyor. Rusyalı milyarderlerin toplam serveti 471 milyar dolar.

Strasbourg'ta toplanan Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Ukrayna'nın 1932-33 kıtlığını soykırım olarak gösteren önerisini tartışacak. Rusya bu olayın yalnızca Ukrayna'da değil, o zamanki SSCB'nin birçok yerinde görülmüş bir kıtlık olduğunu ve soykırım olarak nitelenemeyeceğini savunuyor.

Kıvılcım Çağla 'ın Son Yazıları