Sağlık olsun

Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü’nün (CIA) bundan böyle casusluk faaliyetlerini örtmek için kullandığı “aşı kampanyası” programından vazgeçtiği haberine sevinmek lazım herhalde. Böylelikle Pakistan’da, bu programla ilgisi olmayan çocuk felci aşısı için canla başla çalışan sağlık görevlilerinin katledilmesinini önüne geçilmiş olunur. gerçi Taliban için gerekçe yine ortadan kalkmaz ama en azından bu islamcı/faşist örgütün elinden bir gerekçe alınmış olur. CIA’ye inanılır mı peki? Ben inanmam ama malum ABD “açık toplum” ya, bu yönde verilmiş bir taahhüd varsa herhalde CIA buna uymak zorundadır. CIA Sözcüsü Dean Boyd ‘un “sağlık sektörü başta olmak üzere toplumda gittikçe yükselen endişelerini ciddiye almış bulunuyoruz” demesi herhalde palavra değildir. Bekleyelim bakalım.

ABD Başkanı Barack Obama’nın en üst düzey antiterör uzmanı Lisa Monaco geçtiğimiz hafta ülkenin önde gelen etkili 13 sağlık okulunun yetkililerine yolladığı mektupta CIA’nın artık istihbarat amacıyla aşı kampanyası düzenlemeyeceğini, sağlık personelinin de bu amaçla kullanılmayacağını belirtti. Bununla kalmadı Monaco, “bu operasyonlarda DNA ve genetik materyallerin kullanılmasının da artık sözkonusu olmayacağını” da kaydetti ki, işin bu tarafı, her ne kadar tahmin ediyor olsak da hep karanlıktı bizim için. Demek bu tür çalışmalar da yapmış bu uğursuz kurum.

Okul yetkilileri aşı kampanyalarını operasyonel faaliyetlerini örtmek amacıyla kullandığı ve çok sayıda sağlık çalışanının hayatını kaybetmesine yol açtığı için CIA’yı eleştirmişlerdi. 2011 yılında Pakistan’da düzenlenen aşı kampanyası görünümlü istihbarat çalışması sonucu yeri belirlenen El Kaide lideri Usame Bin Ladin ABD’li timlerce öldürülmüştü. Abbottabad kentinde hepatit aşısı kampanyası başlatan ve CIA’in operasyonunun bu programla gizlenmesine yardımcı olan Pakistanlı doktor Şakil Afridi ülkesinde yapılan yargılamasında “vatana ihanet” suçlamasıyla 33 yıl hapise mahkum edilmişti. Afridi’nin cezası bozulmuş ve yeniden yargılanmasının yolu açılmıştı. Monaco’nun mektubunda ve CIA açıklamasında Pakistan’daki sözkonusu aşı programının kullanılmının yanlış olup olmadığına dair bir ifadenin yer almadığı bildirildi. ABD’den konuya ilişkin yapılan açıklamanın Pakistan’ın yükselen çocuk felcine karşı çalışmalarını hızlandırdığı sırada gelmesi dikkat çekti. Pakistan’da Taliban ve diğer İslamcı örgütler “ajan faaliyeti” olduğu gerekçesiyle çocuk felci aşısı kampanyalarına 2012 Aralık ayından beri saldırılar gerçekleştirmiş ve toplam 56 sağlık görevlisini öldürmüştü.

Yani CIA’in sağlık çalışması gibi bir faaliyeti bile kendi terörist amaçları için kullandığı artık bir sır değil. Biliyorduk zaten. Ancak şimdi bundan vazgeçtiğini açıklaması sanki şu ana kadar yaptıklarının doğal olduğunu vurgular bir züppelik yüklü. Çocuk felci aşısı yapacağım diye egemen bir ülkenin sınırlarından içeri girip, ABD halkını hiç de ilgilendiremeyen Pakistan’daki sorunların çözümüne(!) çalışmak , bu amaçla onlarca sağlık personelinin ölümüne yol açmak, şimdi bu plandan vazgeçilmesiyle beraber unutulup gidecek yani. kahraman Beşar Esad’a, Hugo Chavez’e laf eden şu serserilere bakar mısınız?

Büyük emperyal şımarıklığı böyle bir şey işte.