Sağ Sektör

Doğrusu beklemiyordum. Çok ama çok şaşırtıcı oldu benim için. Ukrayna’nın yeni, batı yanlısı, AB hayranı yönetiminin, ülkenin başına bunca sorun açanlardan biri olan aşırı sağcı liderlerden birini öldürmesi gerçekten beklenmedik bir gelişme. Şu, Sağ Sektör adlı faşist çetenin liderlerinden Aleksandr Muzıçko’nun dün kendisini gözaltına almak isterlerken direndiği Ukrayna polisi tarafından öldürülmesi bakalım nelere yol açacak.

Belki de bunu bir uyarı olarak alıp, durumun ciddiyetini kavramalarına yarar Nazi alçakların. Çünkü, Yanukoviç hükümetinin devrilmesinde oynadıkları rollerinden ötürü Sağ Sektör çetesine pek bir güven gelmişti. Polisçe sırtından öldürülen faşist Muzıçko, sadece uğursuz “siyasal faaliyetlerinden” ötürü değil, işlediği adi suçlar nedeniyle de polisçe aranıyordu uzun süredir. Şaşko Bilyi adını da kullanan faşist İslamcı Çeçen teröristlerle beraber Rusya güçlerine karşı savaşa da katılmıştı. İslamcı-Faşist işbirliğinin en somut örneklerinden biridir bu. Bu işbirliği sonucu 20 Rus askerinin öldürülmesinden sorumlu tutuluyordu. Youtube düşmüş bir görüntüsü vardır. Elinde Kaleşnikov’la Rivne kentinin belediye binasını basarken kaydedilmiştir. Yüzünde nefretten başka bir şey göremezsiniz. Sorumlusu olduğu Sağ Sektör adlı çete önümüzdeki günlerde partiye dönüşerek Ukrayna siyaset sahnesinde yerini alacak. Ukrayna “özgürlükçüleri” hayrını görürler artık.

Ancak, partileşmesi eli kulağında olmasına rağmen Sağ Sektör’ün bir çok üyesi ağır silahlar bulundurdukları gerekçesiyle tutuklanıyorlar. AB’ci, özgürlükçü Ukrayna’da hiç böylesine faşist bir yapı olur mu? Olmamalı herhalde ama AB’nin bazı güçlü ülkelerinde bile faşist çetelerin faaliyetlerinin önlenemediği düşünülürse, Ukrayna gibi “demokrasi”si henüz gelişmemiş bir ülkede yasaklanmasının bir işe yarayamayacağını anlamak zor değil. Zaten dediğim gibi Sağ Sektör bir kaç gün içinde partiye dönüşecek. Faşist olmaktan vazgeçeceklerini düşünen varsa, şaşarım doğrusu. Artık Ukrayna parlamentosunda temsil de edilme şansını bulacak ki sürpriz olmaz. Ülkede Nazi hayranlığının her geçen gün yükseldiği bir sır değil. “Dış düşman” Rusya varken, “milliyetçilik” her daim revaçta. Dolayısıyla Muzıçko’nun öldürülmesi bir gözdağından ziyade faşist çetelerin eylemlerine gerekçe olabilecek bir olay.

Liderleri öldü ama faşist çetelere de gün doğdu.

AB ile AB’ci Ukrayna hükümeti uğraşsınlar bakalım şimdi.