Yaftalıyorum: Genç Siviller Amerikan Örgütüdür

Dün kimi internet sitelerine CİHAN ve İHA kaynaklı olarak düşen haberlere göre, "'Genç Siviller' denince, Amerikalı yöneticilerin aklına Türkiye geliyormuş"... Bu minvaldeki bir başka başlık, "Genç Siviller ABD gündeminde!" şeklinde.

Yani ne hissetmemiz bekleniyor: "Vay be adamlar Amerika'da bile konuşuluyor"...

Öyle hissedemiyoruz: Çünkü bir tuhaflık var.

Gölgesiyle, gerçekliği arasında ciddi bir mesafe bulunan ve kendi başına kotarmaya çalıştığı "eylemlerinde" şişirme bir oluşum olduğu ayan beyan açığa çıkan bu "genç" örgüt ne diye Amerika'da konuşulsun?

Ama bu örgüt aynı zamanda F-tipi ideolojik tercihleri ve politik çizgisiyle cüretli çıkışlarını ara vermeden sürdüren Converse referansı çok açık olan ambleminin, sivilliğin sembolü "yırtık spor ayakkabısı" olduğunu iddia eden, "demokrasi" aşkıyla, "sivil anayasacılığı"yla, koşulsuz TSK karşıtlığıyla, Kürt ve Ermeni politikalarındaki "açılımlarıyla" açıktan ABD politikalarına su taşıyan bir "genç" örgüt.

Demek ki, konuşuluyor...

Haberlere kaynak olan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesindeki "basın toplantısı" videosunu izleyince -tam metni de sitede- mesele daha net anlaşılıyor. Basın toplantısı, Kamu Diplomasisi ve Halkla İlişkiler'den sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James K. Glassman ve Politik Planlama Yetkilisi Jared Cohen'in son dönem üzerinde çalıştıkları "Gençlik Hareketleri İttifakı" başlıklı projenin tanıtımına ayrılmış. Buna göre, 3-5 Aralık tarihleri arasında New York'ta Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde düzenlenecek bir konferansa tüm dünyadan 17 örgüt katılacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın özel sektörden farklı ortaklarla birlikte organize ettiği bu etkinlik aşırılığa karşı mücadeleye yardım edecek gençlerle bir buluşmayı içeriyor. İnternet iletişimi ve diğer yeni yöntemlerin bu mücadelede etkin kullanımının önemsendiği anlaşılan bu etkinlik için Dışişleri ile birlikte çalışan "ortaklar" arasında Facebook, Google, MTV, AT&ampT, Howcast, Access 360 Media gibi kurumlar bulunuyor. "Jim ve Jared"in öncelikle sunduğu örnek, Kolombiya'da FARC'a karşı ortaya çıkmış ve söylendiğine göre milyonları sokağa dökmüş olan "FARC Hareketine Karşı Milyonlar Konuşuyor" isimli oluşum.

Buradan bunun "başarıya ulaşmış bir deneme" olduğunu ve "örnek oluşturmasının beklendiğini" çıkarıyoruz. Israrla işin içinde Kolombiya hükümetinin ya da ABD'nin bulunmadığı söyleniyor!

Katılımcıların geldiği ülkeler arasında Küba'nın da olacağı söyleniyor hangi gençlik örgütünün temsilcisi olduğu, kim olduğu, vs. konusunda "aşırı gizlilik" gereği bilgi verilemiyor. Rejim muhalifi olacağı kesin, çünkü Küba'daki esas "aşırılık" sosyalist "rejim".

Diğer ülkeler Burma, Uganda, Hindistan, Güney Afrika, Lübnan, İngiltere, Mısır, Türkiye, Afganistan gibi ülkeler.

3-5 Aralık etkinliğine paralel olarak Gençlik Hareketleri İttifakı isimli bir Vakıf oluşturulacak. Yukarıda da söylendi, ABD Dışişleri Bakanlığı bu işi on kadar özel ortak ile birlikte yürütmeyi planlıyor, şimdilik 50 bin dolar gibi mütevazi bir bütçeyle yola koyulmayı düşünüyorlarmış. vs.vs.

ABD'nin gençleri hedef almayı önüne koyduğu, bunu internet gibi iletişim kanalları ve yeni teknikleri geliştirerek yapmayı tasarladığı, 90'ların "sivil toplum örgütleri" ve "demokrasi yaygaracıları" yerine, "aşırılığa karşı gençler" temasını yerleştirmeyi hesap ettiği anlaşılıyor.

Tüm bu tabloda, evet, Türkiye'den de Genç Siviller'in adı geçiyor. Ya Jim ve Jared de şişirmeyi seviyor, ya da kendilerine yanlış bilgi verilmiş kandırılmışlar: Genç Siviller'in 2 milyon üyesi olduğunu söylüyorlar. 2006'da 20 yaşlarındaki gençler tarafından internet üzerinden çalışmaya başladıklarını, son birkaç yılda hızla geliştiklerini ve Türkiye'de binlerce insanı sokağa döktükleri eylemler düzenlediklerini ekliyorlar. Çarpıtılmamış bir ek ise, Ermenilerle Türkleri biraraya getirmeye çalıştıkları yönündeki bilgi oluyor. "Reform, demokrasi ve insan hakları yanlısı bir örgüt" olan Genç Siviller'in hangi "aşırılığa" karşı olduğu belirtilmiyor. (Böyle bir karşıtlık tanımlanabilecekse bunun tek adresi TSK aslında). Zaten, gazetecilerin, sıralanan örgütlerin hangi terör tehdidine karşı olduğu yönündeki soruları da havada kalıyor ve burada anlamlı bir tercih açığa çıkıyor: Gençleri, özellikle internet vs. gibi platformlarda "tartıştırmak."

Yine "Türkiye ve Mısır'da müttefikimiz olan yönetimleri rahatsız etmeyecek mi bu tür müdahaleler" yönündeki sorulara verilen yanıtlar da hayli şeffaf: Biz kamu diplomasisi alanında zaten bunu yapıyoruz yani müttefik yönetimleri, farklı kuvvetleri devreye sokarak hizaya getirmek... şeklinde tercüme edebiliyoruz.

Evet, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın belli bir bölümü böyle çalışıyor, bir önceki dönemin "sivil toplum örgütleri" furyasını hatırlamakta yarar var. Şimdi yeni bir dalganın işaretleri görülüyor: 1. gençlik hedef alınıyor, 2. internet ve sanal ortam öne çıkarılıyor, 3. faaliyetin merkezinde ABD Dışişleri Bakanlığı var, 4. faaliyetin "ortakları" ağırlıklı olarak internet ve medya kuruluşları 5. aşırılıklarla mücadele formülüyle ifade edilenin liberal beyin bulandırma faaliyetleri olacağı anlaşılıyor.

İşte böyle bir çerçevede Genç Siviller'in adı geçiyor.

Yaftalamayıp da ne yapacağız?