Ukrayna'daki savaşın 28. günü

NATO Olağanüstü liderler zirvesi toplantısı öncesi konuşan Zelenskiy, Rusya'yla yaptıkları müzakerelere ilişkin 'Çok zor, bazen çatışmalı geçiyor ama adım adım ileriye doğru yol alıyoruz' dedi.

Haber Merkezi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı 28. gününe girdi.

Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumunu görüşmek üzere 24 Mart'ta toplanacak NATO Olağanüstü liderler zirvesi öncesi Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’yla yapılan barış görüşmelerine ilişkin açıklamada bulundu.

"Rusya’yı barış yolunda ilerlemeye teşvik etmek için farklı düzeylerde çalışmaya devam ediyoruz" diyen Zelenskiy, "Ukraynalı temsilciler çevrimiçi olarak her gün yapılan görüşmelere katılıyor. Çok zor, bazen çatışmalı geçiyor ama adım adım ileriye doğru yol alıyoruz” ifadesini kullandı.

Gün içerisinde Ukrayna'daki savaşa dair tüm gelişmeleri bu haberden okuyabilirsiniz.

Güncelleme: 23.42

Fransız otomobil üreticisi Renault Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu. Şirketin yönetim kurulundan yapılan açıklamada Moskova'daki üretim tesisinin faaliyetlerinin bugün itibariyle durdurulduğu, Renault Grubu'nun AVTOVAZ'daki hissesine ilişkin olaraksa "Rusya'daki 45 bin çalışana karşı sorumlulukla hareket edilirken uygun seçeneklerin değerlendirildiği" kaydedildi.

Güncelleme: 23.30

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ülkesinin "Rusya bağlantılı siyasetçi ve oligarkları" hedef alan yeni yaptırım paketini Perşembe günü duyuracağını açıkladı.

Güncelleme: 22.50

Wall Street Journal gazetesi Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in ABD Başkanı Biden'dan Rus oligark Roman Abramoviç'e yaptırım uygulamayı ertelemesini istediğini, bunun üzerine ABD Hazine Bakanlığı'nın Abramoviç'e yaptırım planının ertelendiğini yazdı. Gazeteye konuşan isimsiz kaynaklara göre Zelenskiy bunu Abramoviç'in Rusya ile barış görüşmelerinde önemli bir rol oynayabileceğini düşünerek istedi.

Güncelleme: 22.00

Rusya, ABD'nin 12 Şubat'ta Rusya'nın BM Daimi Temsilciliği'nde görevli 12 çalışanın sınır dışı edilmesine karşılık ülkeden sınır dışı edilecek ABD'li diplomatların listesini, ABD Büyükelçiliği'nden bakanlığa çağırdığı üst düzey bir diplomata verilen notayla iletti.

Güncelleme: 21.40

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ABD yönetiminin Rus güçlerinin Ukrayna'da savaş suçu işlediği sonucuna ulaştığını söyledi.

Güncelleme: 19.57

Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev, iç piyasada istikrarı korumak için ayçiçek yağı ihracatına kota getirmek istediklerini söyledi.

Güncelleme: 19.48

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ittifak üyesi ülke liderlerinin NATO'nun Doğu Avrupa'daki askeri varlığını arttırmaya karar vermesini beklediğini söyledi. Reuters'ın haberine göre Baltık Denizi'nden Karadeniz'e ittifakın doğu sınırında 40 bine yakın askerle varlığını keskin biçimde artıran NATO dört ülkeye yeni muharebe gücü konuşlandırmaya hazırlanıyor. Bu ülkeler Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya...

Güncelleme: 19.27

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrasında yayımlanan bildiride "Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki son gelişmeler tüm boyutlarıyla ele alındı. Saldırıların bir an önce nihayete erdirilerek ateşkesin sağlanmasına ve iki ülke arasındaki sorunların Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Türkiye'nin, Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarını sürdüreceği belirtildi." denildi.

Güncelleme: 19.12

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett bir telefon görüşmesi yaptı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre görüşmede Ukrayna'daki durum ele alındı, Bennett "bir dizi yabancı devlet lideriyle temaslarını göz önüne alarak Ukrayna'daki duruma ilişkin değerlendirmelerini paylaştı, Rus ve Ukrayna heyetleri arasında devam eden müzakere sürecine ilişkin bazı görüşlerini ifade etti".

Putin ayrıca bugün Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile de bir telefon görüşmesi yaptı.

Güncelleme: 17.51

AFP'nin haberine göre NATO müttefikleri "nükleer ve kimyasal tehditlere karşı" Ukrayna'ya "ilave desteği" kabul etmeyi görüşecek.

Güncelleme: 17.24

Belarus Dışişleri Bakanlığı bir dizi Ukraynalı diplomata ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verildiğini duyurdu.

Güncelleme: 16.55

Ukrayna konusunda olağanüstü toplanan NATO Liderler Zirvesi öncesi açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Ukrayna'nın NATO üyeliği gündemimizde yok" dedi. Stoltenberg 'Çinli yetkililer, Rusya'ya bariz yalanlar ve yanlış bilgiler yaymak dahil siyasi destek sağlıyor' diye konuştu.

Putin: Dost olmayan ülkelere doğalgaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz

Güncelleme: 16.15

Rusya Devlet Başkanı Putin 'Dost olmayan ülkelere doğalgaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz' dedi. Rusya'da hükümet 7 Mart'ta "dostane olmayan" ülkeler listesini onaylamıştı.

Güncelleme: 15.40

Rusya Başsavcılığı, Uluslararası Savcılar Birliği’nden ayrılma kararı aldı.

Güncelleme: 15.30

Rusya Devlet Başkanı Putin, doğalgaz konusunda Avrupa ödemelerinin mümkün olan en kısa sürede rubleye çevrileceğini açıkladı.

Güncelleme: 14.35

Polonya İçişleri Bakanı Kaminski, 45 Rus diplomatın casusluk suçlamasıyla sınır dışı edileceğini duyurdu.

'NATO güçleri ile sahada temas edilmesi düzeltilmesi zor sonuçlara yol açabilir'

Güncelleme: 13.50

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus güçlerinin NATO güçleri ile sahada herhangi bir biçimde temas etmesinin düzeltilmesi zor sonuçlara yol açabileceği uyarısını yaptı. 

Güncelleme: 13.45

Polonya Sınır Muhafızları, Rusya'nın askeri harekatının başlangıcından bu yana Ukrayna'dan 2,17 milyon sığınmacının ülkeye geldiğini duyurdu.

Güncelleme: 12.42

Batılı ülkelerin arabuluculuk yapmasına karşı olmadıklarını belirten Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Buna karşı değiliz ancak yıllardır bahsettiğimiz kesinlikle net kırmızı çizgilerimiz var' dedi. Lavrov, "Ukrayna ile görüşmeler zor ilerliyor, Kiev sürekli tutum değiştiriyor" diye konuştu.

Güncelleme: 12.35

Ukrayna'da neo-nazilerin insaları direklere bağlayıp işkence ettiğini gösteren hesap Twitter tarafından askıya alındı.

ABD ordusu Biden'dan farklı düşünüyor: Putin Ukrayna'da neyi amaçlıyor?

Güncelleme: 12.10

ABD merkezli haber dergisi Newsweek, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin dikkat çeken bir analize yer verdi. Analizi dikkat çekici kılan yönlerden biri, ABD Başkanı Biden'ın Putin'e "savaş suçlusu" diye seslenmesinden kısa süre sonra, ABD'nin savunma istihbarat kurumunun (DIA) Ukrayna'da yaşananlara ilişkin oldukça farklı bir değerlendirmesine yer vermesi oldu. William M. Arkin imzalı haberde, ABD'nin askeri istihbarat uzmanlarının "savaş yıkıcı olsa da Rusya'nın Ukrayna'ya yapabileceğinden çok daha az zarar verdiği" görüşüne vurgu yapılıyor.

Güncelleme: 11.50

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’in kuzeyinde Ukrayna’ya ait S-300’ün vurulduğu anların görüntülerini yayınladı.

Güncelleme: 11.20

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "ABD hükümeti, Batılı şirketlerden Rusya'dan çekilmelerini özellikle istemedi, bu onların kendi kararıydı" dedi.

Erdoğan, Brüksel'e gidiyor

Güncelleme: 11.00

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'de düzenlenecek NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere 23-24 Mart'ta Belçika'ya ziyarette bulunacak.

Güncelleme: 10.55

Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın G20'den çıkarılması çağrılarına ilişkin, "Rusya, grubun önemli bir parçasıdır. Hiçbir G20 üyesinin başka bir üye devlet defetme hakkı yoktur" açıklamasını yaptı.

Güncelleme: 10.42

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, bugün Hindistan'a 2019'dan bu yana ilk resmi ziyareti gerçekleştirecek. Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşının ele alınmasının beklendiği kaydedildi.

Güncelleme: 10.30

App Store ve Google Play, Rusya’da Netflix uygulamasını sildi. Netflix 6 Mart’ta Rusya’daki faaliyetlerini durdurmuştu.

Romanya savaş uçakları THY uçağına eşlik etti: 'Bomba ihbarı aldık'

Güncelleme: 10.20

Romanya savaş uçaklarının, Moskova-İstanbul seferini gerçekleştiren bir Türk Hava Yolları yolcu uçağına kendi hava sahasından geçtiği süre boyunca eşlik ettiği belirtildi.

Güncelleme: 09.45

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Ukraynalı sığınmacıların ülke toplumuna entegre edilmemesi ve bir an önce ülkelerine dönmeleri gerektiğini savundu.

'Belarus ordusu Ukrayna sınırına yöneliyor' iddiası

Öte yandan ülkede çatışmalar sürüyor. Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti’nin Başkanı Ramazan Kadirov, "Ukrayna'daki Çeçen askerlerini gösteren" bir video yayınladı. Telegram hesabından açıklama yapan Kadirov, Çeçenlerin son günlerde şiddetli çatışmaların yaşandığı Mariupol yönünde ilerlediklerini söyledi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı ise Belarus’un Ukrayna sınıra askeri yığınak yaptığını iddia etti. Ukrayna İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Belarus ordusunun Ukrayna sınırına doğru yol almaya başladığı ifade edildi. İçişleri Bakanı Danışmanı Vadim Denisenko yaptığı açıklamada "Belarus, diplomatlarını Ukrayna’dan çekti ve bu bizim için bir sinyal. Belarus ordusu Ukrayna sınırına yöneliyor ve geçmeye çalışacak. Ancak ben yine de Lukaşenko’nun orduyu birebir çatışmalara sokacağını düşünmüyorum çünkü ordusu küçük. Belarus’un tüm askeri personeli 40 bin civarında" ifadesini kullandı.

'Japonya ile barış anlaşması imzalanması imkansız'

Rusya'ya yaptırımların ardından ülkeden yeni adımlar gelmeye devam ediyor. Japonya'nın yaptırım kararı sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya ile Japonya arasındaki Kuril Adaları konusunda uzun yıllardır yürütülen müzakerelerin Rusya tarafından tek taraflı olarak durdurulduğu duyurulmuştu.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Rusya'nın "karşıt yaptırımları gerekçe göstererek" Japonya ile yürütülen barış müzakerelerini reddetmesini "kabul edilemez" buldu. Meclis oturumunda konuşan Kişida "oldukça mantıksız ve tamamıyla kabul edilemez" diye nitelediği Rusya'nın hamlelerini protesto ettiklerini söyledi. Ülkesinin pozisyonunun "değişmediğini" öne süren Fumio, "bölgesel sorunların çözülmesi ve Rusya ile barış anlaşmasının nihayete erdirilmesini hedeflemeyi sürdüreceklerini" dile getirdi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Tokyo'nun "düşmanca politikaları" nedeniyle Japonya ile bir barış anlaşması imzalanmasının imkansız olduğunu söyledi.