Çocuk sevgisi!

Türkiye’de sanki her şey olağanmış gibi, geçenlerde çocuğu olmayanların çocuk sevgisini anlamayacakları konusunda da bir dalaşma (polemik) çıkmıştı. Her toplumda, evli-bekar ve çocuklu-çocuksuz insanların büyük bir çoğunluğunda insan sevgisi de vardır çocuk sevgisi de. Yine her toplumda daha az oranlarda olsa da, çocuğu olduğu halde bırakın başkalarının çocuklarını kendi çocuklarını bile sevmeyenler de bulunmaktadır. Ancak insanların tutum ve davranışlarını görmeden, kimin çocuk sevdiğini ya da sevmediğini söylemek kolay değildir. Bu bağlamda iktidarların çocukları sevip sevmediğini söylemek ise, kişilerin çocukları sevip sevmediğini söylemekten çok daha kolaydır. Çünkü iktidarın karar ve uygulamaları bu konuda insanın önüne net bir resim koymaktadır. Gelin AKP iktidarının çocuk sevgisi güzellemesi üzerinden bir gezinti yapalım.

Ormanları, tüm canlıları ve doğayı mahvedip içilen suyu bile zehirleyecek altın madeni aramalarına izin veriliyor! Tüm dünyada kapatılmaya çalışılan nükleer santrallerin açılmasına çalışılıyor! Kentlerde çocukların oyun oynayabileceği parklar ve yeşil alanlar yok ediliyor!

Kız çocukların türbana girmesini isteyenlerle kızlarla erkekleri eşit birey olarak görmeyenlerin sayısı giderek artıyor!

Çocuk işçi sayısı artıyor ve çocuk işçilere verilecek ücretler düşürülüyor!

Çocuk yaşta, kendi yaşıtındakilerle olduğu gibi kendisinden 20-30 yaş büyük babalarla dedelerle para karşılığı evlendirilen kızların sayısı da her gün artıyor!

Türkiye’de kadın cinayetleri çoğaldığı gibi, küçük çocuklara yönelik suçlar da artıyor! Yalnız son iki yılda küçük yaştaki kız çocuklarına yönelik taciz, tecavüz, cinsel sömürü ile ilgili 90 bin 483 dava açılmış bulunuyor! Korkudan dava açamayanları haddi hesabı bilinmiyor!

Göç Vakfının 2013 yılı Çocuk Hak İhlalleri Raporu’na göre Türkiye’de devletin koruma altına alarak önlemesi gereken olaylarda 343 çocuk yaşamını yitirmiş ve 829 çocuk yaralanmış! Bir de devletin koruma altına alamadıklarını istatistiklere/gazetelere yansımayan çocukları düşünün!

Kayıp çocuk sayısı da AKP iktidarında her geçen gün artıyor!

Çocukları, insan haklarına saygılı, laik, demokratik ve sosyal hukuk anlayışında yetiştirmekten vazgeçilip girişimci ve rekabetçi olarak yetiştirilmek isteniyor!

Çocuğu erken yaşta zorunlu eğitime başlatacak ve onun öğrenim yaşamını tehlikeye düşürecek yasa çıkarılıyor! Çocuğun erken yaşta ailesinin isteğiyle imam hatibe gitmesi sağlanıyor! Liseler kapatılarak çocuğun liseye gitme hayalleri öldürülüyor! Yoksul çocuk imam hatibe, meslek okuluna ya da açık liseye gitmeye zorlanıyor! Çocuklar, din dersleriyle 14 yüzyıl öncesinin değerleri üzerinden bombardımana tutuluyor! Bu yetmiyor, sınavlarda din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden de soru sorularak, istemeyen çocukların bile bu bombardıman altında kalması sağlanıyor!

Çocukların zorunlu eğitim çağında evlenmesine izin veren yönetmelik değişikliği yapılıyor evlenen yoksul çocuğun öğrenimine set vuruluyor, erken yaşta evlenecek kızın toplum yaşamından uzaklaşmasının kapısı açılıyor!

Bu tür gelişmeler çocuk sevgisinden mi kaynaklanıyor?

Başbakan, Gülen cemaatinin yurtları ve evlerinde kalan öğrencilere, “Devlet yurtlarında boş yerleri tespit ettik. Hemen başvurun. Eğer Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında yer yoksa sizleri otellerde ağırlayacağız. Bunların zulmüne sizi asla muhatap etmeyeceğiz” diyor! Bugüne kadar, çocukların cemaat okullarına, dershanelerine ve yurtlarına gitmeleri için elinden geleni yapanların bu söylemi, çocuk sevgisinden mi?

İnsan merak ediyor! Çocuk sevgisi olan, dininin ve kininin davacısı olacak çocuklar/gençler ister mi? Kendi çocuğunun evini polise aratmazken çocukları vuran polisler ödüllendirebilir mi? Kız-erkek, imam hatiplerde okuyan- diğer okullarda okuyan, yoksul-varsıl, Hanefi olanlar-Hanefi olmayan çocuk ayrımı yapar mı? “Adalet, parasız eğitim özgürce yaşam anadilde eğitim” gibi isteklerde bulunanları ya da haksızlığa, yalana, talana, hırsızlığa, … karşı çıkanları, “Terörist, anarşist, çapulcu, …” olarak karalar mı?

AKP’nin (varsa) çocuk sevgisi, sevgilisini öldüren adamın sevgisine benzemiyor mu?

Çocuk sevgisi olmayan bir iktidardan bu ülkeye hayır gelir mi?

[email protected]