AKP'nin dokunulmazlık teklifi netleşti, CHP 'Tüm suçları kapsamalı' dedi

AKP ve CHP grup başkan vekilleri bugün dokunulmazlıkları görüşmek için TBMM'de bir araya geldi. AKP'nin teklifi, tüm dosyaların yargıya sevkini kapsıyor. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ise, "Yasanın çıktığı tarihe kadar işlenen tüm suçları kapsaması gerekiyor. AKP'nin teklifinde bu yok. Onlar geçmişte bakanlık yapmış olanların ve şimdiki bakanların fezlekeleri için adım…

AKP Grup Başkan Vekili Naci Bostancı, TBMM'de yapılan dokunulmazlık görüşmelerinin ardından açıklama yaptı. Bostancı, CHP'den kısa zamanda dokunulmazlıkların kaldırılması için yanıt beklediklerini söyledi. 

Bostancı'nın açıklamasından satır başları şöyle: 

"İdareye intikal etmiş olan tüm fezlekeler dahil bir düzenleme yapmış oluyoruz. Teklif tüm dosyaların yargıya sevkini kapsıyor. Biz tüm fezlekeler için dokunulmazlığı kaldırmayı önerdik. CHP'den ne zaman yanıt geleceği CHP grubuna aittir. Ümit ediyorum kısa zamanda yanıt vereceklerdir. Ne kadar dosya varsa hepsi komisyonlara intikal edecek ve 15 gün içerisinde yargıya gönderilecek." 

CHP: YASANIN ÇIKTIĞI TARİHE KADAR İŞLENEN TÜM SUÇLARI KAPSAMALI

Toplantının ardından CHP adına Grup Başkan Vekili Özgür Özel yaptı. Özel'in açıklamaları şöyle: 

"Yasanın çıktığı tarihe kadar işlenen tüm suçları kapsaması gerekiyor. AKP'nin teklifinde bu yok. Onlar geçmişte bakanlık yapmış olanların ve şimdiki bakanların fezlekeleri için adım atmıyor. Bizim yapmış olduğumuz 3'lü öneri kabul edilirse hemen başlanır. Kaybedecek zaman yok. AKP'nin geçmişteki bakanları ve şimdiki bakanları dokunulmazlık zırhının arkasından tutmalarını önemsediklerini görüyoruz. AKP'nin teklifine nasıl bir yanıt vereceğimiz, yetkili kurullarımızda görüşülecek. Ayrıca, bugün Bekir Bozdağ'ın Rıza Sarraf'la ilgili yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın 'Rıza Bey' demesiyle AKP'nin aldığı ödevi görmüş olduk. Bozdağ'ın açıklamalarından, Sarraf'ın arkasında duracakları anlaşılıyor. Bozdağ'ın yaptığı açıklamayı son derece manidar buluyoruz."

İŞTE AKP’NİN TEKLİFİ

AKP’nin yeni dokunulmazlık teklifi Anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Teklif şöyle:

“Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturma veya kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet savcılıklarından ve mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş olan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında Anayasanın 83. Maddesinin ikinci fıkrasındaki birinci cümle hükmü uygulanmaz.
Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon başkanlığında, TBMM Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemi hakkında düzenlenen dosyalar yetkili mercilere iade edilir.
Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.”