TBMM Genel Kurulu'nda gerilim: Meclis Başkanı ve HDP'li Baydemir tartıştı

TBMM Genel Kurulu'nda tezkere görüşmeleri sırasında, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile HDP milletvekili Osman Baydemir arasında tartışma yaşandı. Baydemir; "İsterseniz zindana koyun, bütün sözlerimin arkasındayım" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Saat 16.00'da başlayan Meclis Genel Kurulu'na ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

Tezkereye AKP, CHP ve MHP destek verirken HDP karşı çıkıyor.

HDP adına Meclis Kürsüsü'ne çıkan  Osman Baydemir, Meclis Başkanı ile bir tartışma yaşadı.

Baydemir şunları söyledi:

"Bizler bu parlamento çatısı altında birbirinden farklı düşünen siyasi partileriz. Bu tezkere bütün darbe hukukuna rağmen haklılığımızın ispatıdır. Tarih birkez daha bizleri haklı çıkarmıştır. AKP- MHP ittifakı neredeyse 3 yıllık zaman dilimi içerisinde bu ülkeyi büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir. Bugünkü tezkere, bugün itibariyle aciliyeti yoktur. Neredeyse tezkerenin 40 günlük zamanı var, 9 gün sonra parlamento zaten rutininde toplanacaktı. Neden bugün bu tezkere hem milletin hem de TBMM'nin önüne koyuluyor?

Bu oyuna demokrasinden yanayım, haklardan- özgürlüklerden yanayım, KHK'ya karşıyım diyen herkesin hayır demesi gerekiyor. Bu tezkerenin bir diğer amacı daha var, neredeyse 3 yıldır tüm coğrafyamızda ifade etmeye çalışıyoruz; ırkçılık, aşırı milliyetçilik, savaş bir toplumun felaketi olabilir. Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyon Kürt halkının düşmanlığının ilanıdır. Sayın Başbakan, koşullar ne olursa olsun 'insan olmak ve insan kalabilmek', Allah aşkına gerek Ankara gerek Bağdat rejimi uygulamalarıyla insanlık mı kaldı?"

MECLİS BAŞKANI: ÖZÜR BEKLEYECEĞİM

Sözleri üzerine Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Baydemir'e tepki göstererek; "Taraflı konuşuyorsunuz" dedi. Konuşma zaptını isteyen Kahraman, "özür bekleyeceğim" ifadelerini kullandı. Konuşması engellenen Baydemir; "İsterseniz zindana koyun, bütün sözlerimin arkasındayım" dedi.

HDP'li Filiz Kerestecioğlu da Meclis Başkanı'nın sözlerine tepki göstererek; "Siz böyle mi Meclis yönetiyorsunuz?" diye konuştu.