Sermaye talanına, patron yağmasına karşı İzmir'e Sahip Çık Platformu kuruldu

Sermayenin saldırısına, patronların yağmasına ve kent üzerindeki her türlü ranta karşı bir araya gelen bileşenler İzmir'e Sahip Çık Platformu'nu kurdu.

Haber Merkezi

Sermayenin saldırısına, patronların yağmasına ve kent üzerindeki her türlü ranta karşı bir araya gelen bileşenler İzmir'e Sahip Çık Platformu'nu kurdu. 

İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla, platformun kuruluşu ilan edildi. 

Platform adına basın açıklamasını okuyan Şehir Plancılar Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, "İzmir üzerinde planlanan rant politikalarının en önemli aracı imar planlarıdır. Kentimizi, sermayenin şekillendirdiği yağmacı bir anlayışa teslim etmek istemiyorsak, imar planlarında şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarından uzaklaşmamak ve kamu yararını öncelemek gerekmektedir" dedi. 

'RANT POLİTİKALARININ ÖNÜ AÇILIYOR'

Özlem Şenyol Kocaer şunları söyledi:

"Özellikle İstanbul’da ranta çevrilecek alanlar azaldıkça, yağmacı sermaye gözünü İzmir’e dikmiştir. Daha önce defalarca dile getirdiğimiz gibi İzmir’de son yıllarda artan nüfusla birlikte parçacıl planlama anlayışıyla uygulanan şehircilik politikaları ile oluşan çarpık kentleşme, deprem ve sel gibi doğal afetlerin gerçekliği ve riskleri, su kaynaklarının tükenmesi, hava kirliliği gibi sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını bire bir etkileyecek sorunlar İzmir’in kapısına dayanmışken, bunları göz ardı edip yasa ve yönetmeliklerde özellikle İzmir’de uygulanacak rant politikalarının önünü açan değişiklikler yapılmıştır."

'BU GİDİŞAT ENGELLENMELİ'

Tarım alanları, meralar, makilik ve fundalık alanlar gibi doğal alanların, üst ölçek plan kararlarıyla yapılaşmaya açıldığını vurgulayan Kocaer, "Tüm bu ardı ardına gelen yönetmelik, sit derecelerindeki değişiklikler, üst ölçek plan kararları ve mega proje niteliğindeki İzmir Körfez Geçişi (İKG) projesi ile İzmir için gelecekte çizilen senaryonun; doğal yapısından gitgide uzaklaşan, ekolojik değerlerini kaybeden, betonlaşmaya teslim edilmiş, parça parça plan değişiklikleri ile yüksek rant artışlarının önünü açan, kıyılarını betona teslim eden rant talanı altında sağlıksız bir kent olacağı ortadadır. Bu gidişat bir an önce engellenmelidir" dedi. 

'İZMİR, İSTANBUL OLMASIN'

"İzmir’in İstanbul olması istenmiyorsa buradan başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm İzmir halkına sesleniyoruz" diyen Kocaer, "Sözünü ettiğimiz talan projelerine bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak. Güzel İzmir'imizin tarihi, kültürel, doğal bütün değerleri gözümüzün önünde bir bir yok olup gidecektir. İzmir’e dayatılan bu rant ve talan politikalarına hukuki, siyasi tüm yolları kullanarak karşı çıkmamız gerekmektedir" diye konuştu. 

İZMİR KÖRFEZ GEÇİŞİ PROJESİ PROTESTO EDİLECEK

Toplantının sonunda, 1 Mart Perşembe günü bilirkişi heyetinin İzmir Körfez Geçişi projesini incelemesinin protesto edileceği duyuruldu.

PLATFORM BİLEŞENLERİ

İzmir'e Sahip Çık Platformu şu bileşenlerden oluştu: 

BAYRAKLI KENT KONSEYİ

BORNOVA HALK FORUMU

BUCA KENT KONSEYİ

ÇEŞME KENT KONSEYİ

DİSK EGE BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ

DOĞA DERNEĞİ

EGEÇEP

EMEK PARTİSİ

FLAMİNGOMA DOKUNMA

FOÇA ÇEVRE PLATFORMU

FOÇA KENT KONSEYİ

GAZİEMİR KENT KONSEYİ

GÜZELBAHÇE KENT KONSEYİ

HALKEVLERİ

HAZİRAN EKOLOJİ MECLİSİ

HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ EKOLOJİ KOMİSYONU

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ

İZÇEP

İZMİR DÜŞÜNCE TOPLULUĞU

İZMİR KENT KONSEYİ

KARABAĞLAR KENT KONSEYİ

KARABURUN KENT KONSEYİ

KARŞIYAKA KENT KONSEYİ

KESK İZMİR ŞUBELER PLATFORMU

KONAK KENT KONSEYİ

MENEMEN KENT KONSEYİ

NARLIDERE KENT KONSEYİ

PRAKSİS MÜZİK KOLEKTİFİ

SEFERİHİSAR KENT KONSEYİ

SOSYALİST YENİDEN KURULUŞ PARTİSİ

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ İZMİR KENT KOMİTESİ

TMMOB İZMİR İL KOORDİNASYON KURULU

URLA ÇEVRE PLATFORMU

YENİ FOÇA HALK FORUMU

YEŞİL SOL PARTİ