Bosna'dan ithal edilen hastalıklı et halk sağlığını nasıl etkileyecek?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla Bosna Hersek’ten ithal edilen 20 ton sığır karkas etinde insan sağlığına zararlı hastalık olduğunun ortaya çıkmasının ardından gözler konunun uzmanlarına çevrildi. soL'a konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehtap Türkay, bu etin tüketilmesi halinde ortaya çıkabilecek riskleri anlattı.

Haber Merkezi

Türkiye’nin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla Bosna Hersek’ten ithal ettiği 20 ton (20 bin 43 kilogram) sığır karkas etinde insan sağlığına zararlı hastalık olduğu ortaya çıktı. Etlerin, laboratuvar incelemesinin sonuçları beklenmeden piyasaya sürüldüğü anlaşıldı.

Bu etlerin tüketilmesi halinde hangi risklerin ortaya çıkabileceğini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehtap Türkay'a sorduk. 

'KRAMP, KANLI İSHAL, HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM GÖRÜLEBİLİR'

İthal edilen etlerde ürediği iddia edilen "E.coli 0157: H7" yani koli basilinin tehlikelerine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Türkay, şunları söyledi: 

"E.coli 0157: H7 koli basili olarak adlandırılan E.coli, bakteriler içerisinde en zararlı olan tiptir. Gıda zehirlenmesi ve kanlı ishale neden olur. Hastalık barsak krampları ile başlar, bunu sulu ishal, sonra da kanlı ishal takip eder. Hastalık 5 yaş altındaki çocuklarda ve yaşlılarda tıp dilinde 'hemolitik üremik sendrom' adı verilen hastalığa neden olabilir. Hemolitik üremik sendromda, kırmızı kan hücreleri (eritrositler) imha olur (Hemoliz), kan pıhtılaşmasında görev alan hücreler azalır (trombesitopeni) ve böbrek yetmezliği birlikte gözlenir. Hastalığın ölümcüllüğü yüksektir."

Hastalığın insanlara nasıl bulaşabileceğini de anlatan Türkay, sözlerine şöyle devam etti: 

"E.coli O157: H7 bakterisi, sağlıklı sığır barsağında yaşayabilir, sığırların kesilmesi sırasındaki bulaşma ile ete, etlerin kıyılması sonucunda ise kıymaya bulaşır. Kıymaların çoğunlukla köfte ve hamburger olarak tüketilmesi nedeniyle, pişirme süresi ve ısısı yeterli olmamakta ve tüketen insana hastalık bulaşmaktadır. Sonuç olarak en önemli bulaşma yollarından biri, iyi pişirilmeyen et ve et ürünlerinin tüketimidir.

KIŞLALARDAKİ ZEHİRLENMELER İLE İTHALAT AYNI DÖNEMDE

Bazı askeri kışlalarda baş gösteren besin zehirlenmelerinin de sağlıksız et ithaliyle aynı döneme denk geldiğine dikkat çeken Türkay, "Ağustos ayında Sivas’ta, Aralık ayında Gaziantep’te askeri kışlalarda yaşanan besin zehirlenmesi olayları ile sağlıksız et ithalinin senkronizasyon göstermesi ilginçtir. E.coli O157, dışkı kültürü ile saptanabilir, ancak bu test rutin istenen bir test değildir. Özellikle istemek gerekmektedir" dedi.