Olimpiyatlarda da ikiyüzlülük sürüyor: Rusya ve Belarus'a yasak, İsrail'e serbest

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Rusya ve Belaruslu sporculara uyguladığı yasak tepki çekiyor. Komite Gazze'de soykırımı sürdüren İsrail'e yönelik yaptırım talepleriniyse reddediyor.

Dış Haberler

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Rus ve Belaruslu atletlerin Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine katılmasına izin vermedi.

IOC'den yapılan açıklamada, 26 Temmuz'da Seine Nehri'nden Eyfel Kulesi'ne doğru teknelerle gerçekleştirilmesi planlanan açılış töreninde, Rus ve Belaruslu sporcuların yer almayacağı kaydedildi.

Rus ve Belaruslu sporculara olimpiyatlarda tarafsız statüsü verilmesi için IOC, "Ukrayna'nın işgalini alenen desteklememeleri, askeri ya da devlet güvenlik kurumlarıyla bağlantılı olmamaları" gibi şartların yer aldığı prosedür belirledi.

Paris 2024 Olimpiyatları'nda yaklaşık 36 Rus, 22 Belaruslu atletin "tarafsız sporcu" olarak mücadele etmesi bekleniyor.

Bu sporcuların 11 Ağustos'taki kapanış törenine katılıp katılamayacaklarına ise sonra karar verilecek.

IOC'nin kararına tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu, olimpiyat fikrinin yok edilmesidir. Bu; sporcuların, olimpiyata katılanların çıkarlarının ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Peskov, IOC'un sporcuları bu yolla korkutarak kendi otoritesini baltaladığını dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Komite'nin kararının, "siyasallaştırılmış, aynı zamanda ırk ayrımcılığını destekleyen seviyede bir karar olduğunu" belirterek "yasa dışı, adaletsiz ve kabul edilemez" olan bu ayrımcı koşulların Rusya'yı öfkelendirdiğini söyledi.

Zaharova, "Bu kararlar, IOC'nin belirtilen ilkelerden ne kadar uzaklaştığını, ırkçılığa ve Neonazizm’e ne kadar saptığını gösteriyor" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından Batı'nın Rus kültürüne, sporcularına ve sanatına karşı düşmanlığı CERN'in kararına da yansımıştı.

İlk kez soL duyurmuştu, CERN Rus bilim insanlarıyla işbirliğini durduruyor

soL'dan Aslı İnanmışık'ın geçen Aralık ayında kamuoyuna duyurduğu haberde, CERN'in kurum içerisine ulaştırdığı mesajda Rusya ve Belarus ile var olan işbirliğinin 2024 yılı içerisinde sonlandırılmasına karar verildiği ortaya çıkmıştı.

CERN bu kararı dün ilk kez resmen duyurdu ve Rusya ile bağlantısı olan yüzlerce uzmanla Kasım sonunda işbirliğini durduracağı açıkladı.

Zaharova CERN'in kararına da tepki göstererek bunun politik bir karar olduğunu söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden İsrail'e karşı yaptırım taleplerine ret

Öte yandan Gazze'de 7 Ekim'den beri Filistinlilere yönelik soykırımı sürdüren ve Uluslarası Adalet Divanı'nda Güney Afrika tarafından açılan davada soykırım suçuyla yargılanan İsrail'e yönelik yaptırım uygulanması için Olimpiyat Komitesi'ne yapılan başvurularsa reddedilmişti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Paris 2024 Olimpiyatları koordinasyon komitesi başkanı Pierre-Olivier Beckers-Vieujan, AFP'ye yaptığı açıklamada "İsrail'e karşı bir yaptırımın düşünülmesinin söz konusu olmadığını" belirtmiş ve "Gazze'deki çatışma ile Ukrayna'daki savaşın farklı durumlar" olduğunu öne sürmüştü.

İsrail'in 57 sporcuyla Paris'te düzenlenecek 2024 Yaz Olimpiyatları'na katılması bekleniyor.